Diskusia:Doberman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ahoj redaktor,

na stránku kľúčového slova Doberman som umiestnil:

prvá časť: vlastný text, stručný popis plemena

druhá časť: tzv. plemenný štandard. Vydáva ho FCI (www.fci.be) a je určený na čo najširšie verejné publikovanie. Nechránia ho autorské práva, akurát sa v ňom nič nesmie meniť alebo upravovať. Plemenné štandardy sú vytvorené na to, aby boli publikované čo najširšej verejnosti. Preložila ho SKJ (www.skj.sk) a na preklad sa vzťahuje to isté ako som uviedol vyššie. Možno si to overiť u SKJ. Tento štandard je publikovaný na www.skj.sk ako aj na iných stránkach všade možne na Internete (www.dobermann.sk, www.doberman.sk a podobne...). Tak isto plemenné štandardy iných plemien sú verejne publikovateľnými dokumentami. Je to niečo ako zákon, predpis alebo podobne - publikovať ho v pôvodnej podobe je žiadúce, je nežiadúce ho meniť.

Ak chcete tak ho vyhodte a nechajte tam len ten môj popis (je to v stručnosti zhrnutý štandard), ale myslím že stránka s popisom plemena ktorá neobsahuje plemenný štandard je nekompletná. Plemenný štandard je jediný oficiálny a právoplatný popis plemena - všetko ostatné je buď extrakt z plemenného štandardu, jeho prepis, preklad alebo výcuc z neho, a ak to tak nieje, tak sa jedná o individuálny názor, výmysel autora alebo subjektívny dojem - nie však o fakty. Akékoľvek iné informácie o plemene mimo štandardu sú neautorizované FCI a teda sa nedajú považovať za fakty.

Teoreticky by na stránke každého plemena stačilo vložiť plemenný štandard a splní to presne účel aký to má mať. Štandard má najvyššiu encyklopedickú hodnotu, lebo je to zbiera autorizovaných faktov.

Ak máte pochybnosti o možnosti uverejňovať plemenný štandard psích plemien, kontaktujte prosím SKJ (Slovenskú kynologickú jednotu, základnú organizáciu FCI). Kontakty sú na www.skj.sk. Prípadne Poľovnícky zväz (www.spz-ustredie.sk) - odbor Kynológie.

Idem si vytvoriť účet, aby sme mohli komunikovať rozumnejšie.

Igor Strečko


  • Keďže sa tu viac-menej venujem psej problematike a nebolo sa s kým sa dohadovať o pravidlách pri písaní článkov o jednotlivých plemenách, vytvorila som "vlastnú" šablónu, čo do plemien píšem...ak sa niekto seriózne pridá k vytváraniu psej "encyklopédie" na wiki, môžeme sa dohodnúť na tom, čo by malo a čo nemalo v článku byť. Keďže FCI štandard plemena nie je jediný platný a v tabuľke uvádzame odkazy na jednotlivé štandardy rôznych kynologických organizácií, v článku štandard neuvádzame - záujemca si ho nájde na stránkach tej ktorej organizácie. Jednak je kvôli nemu článok pridlhý a jednak je pre záujemcu o plemeno zaujímavejšie prečítať si o ňom z pohľadu chovateľa či nadšenca pre plemeno. Ja som terierkárka, ale snažím sa zohnať ľudí, čo mi popíšu to svoje plemeno a ak nezoženiem, zháňam info z prvej ruky, aby články mali hlavu a pätu. A keby mali byť všetky encyklopédie len o štandarde, tak by ich asi nikto nekupoval. Aj v tlačených nájdeš keď, tak výcuc zo štandardu, väčšinou v tabuľke. Budem rada, ak sa pridáš k písaniu článkov o plemenách, pozri si však najprv formu už tých napísaných a potom môžeme podebatovať o prípadných vylepšeniach. --Prskavka 08:26, 8 október 2006 (UTC)

standardy atd.[upraviť zdroj]

Ahoj Prskavka, jasne, tomu pohladu na standard rozumiem, uz sme to rozoberali aj v diskusii s redaktorom Maros. Snad len k tomu uverejnovaniu viacerych standardov. Uz som to popisal aj v spominanej diskusii, ale nezda sa mi ze je vhodne stavat na jednu uroven standard FCI (ktora zastupuje 80% sveta) s miestnymi tiezstandardami roznych statov, ktore nie su zdruzene v FCI. Sice taky standard AKC a UK Kennel Clubu ma v kynologickom svete svoj vyznam, ale myslim ze (a specialne v SK clanku) by sa patrilo uviest, ze vatsina sveta sa riadi medzinarodnym standardom FCI a pri ostatnych standardoch sa jedna len o alternativne miestne standardy.

Inac pekne si ten clanok upravila, parada. Ja Ti rad pomozem s pisanim psich clankov, ale este sa musim troska naucit s wikipediou pracovat :) Myslim tym pouzivat sablony, obrazky a podobne...

Ja sa venujem predovsetkym Dobermanom a Dalmatinskym Psom, ale zvladam aj pribuzne temy. Pripadne ak by si mi napisala s akymi temami konkretne potrebujes pomoct, mozem skusit.

--Igor-kynologia 10:09, 8 október 2006 (UTC)

  • Super...veď sa kľudne rozkukaj, prípadne ak používaš ICQ, môžeme pokecať niekedy aj tam a dohodnúť sa. Možno si si všimol, že som založila aj psí portál. Pre začiatok by mi stačilo, keby si o doboškách napísal nejaký vymakaný článok. Všetko, čo o nich vieš a čo by mohlo byť záujemcom o plemeno prospešné v jednom ucelenom encyklopedickom článku. Výhody, nevýhody plemena, viac z histórie, výzor, viac fotiek na commons pridať atď :-). Hrdá som napr. na články: Slovenský hrubosrstý stavač (ten mi poskytol Ing. Urban - chovateľ SHS), či Švajčiarsky durič (od Jara Kučíka - majiteľa švyckej variety tohto poľovného psa). Inak budem rada, ak popíšeš (podľa dohodnutej šablóny samozrejme, aby sme v tom mali istú štruktúrovanosť a aby sa v tom čitateľ ľahko našiel) hociktoré tvojmu srdcu blízke plemeno, prípadne doplníš už existujúce, ako napr. dalmatína, ktorého som už mierne načala :-).
Čo sa štandardov týka - wikipédia je encyklopédia pre všetkých a má združovať čo najviac overiteľných info - preto v nej majú všetky uverejnené štandardy svoje miesto. A to, že FCI má dominantné postavenie sa každý skôr či neskôr dozvie :-) --Prskavka 18:12, 9. október 2006 (UTC)[odpovedať]
Ahoj, ok Dobermana rozpisem poriadne. Mozem doplnit aj Dalmatinca. Mas ho spraveneho celkom fajn, ale este sa tam da napisat vela zaujimavych informacii. Zatial sa troska zorientujem aj v sablonach a mozem potom skusit dalsie plemena. Inac ten tvoj psi portal je super. Mozem Ti pripadne prispiet aj inymi heslami, nie len co sa tyka plemien, ale aj nejake vseobecne pojmy. Napr. discipliny (Stopa, Obrana, Canisterapia, Stavac, Duric, Farbiar...), kynologicke pojmy (Kupirovanie, Chovatel, Chovatelska stanica, Inteligencia psa, atd.). Dufam ze sa mi dostane dostatok casu :).

--Igor-kynologia 12:46, 11. október 2006 (UTC)[odpovedať]