Diskusia:Laicita (francúzsky pojem)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mám otázku k vete: „Ústava týchto krajín zabezpečuje oddelenie cirkvi (v zmysle náboženstiev) od štátu“. Čo sa myslí pod tým "v zmysle nábož."?

Pokiaľ viem, tak v USA:

  • sú cirkvi oddelená od štátu
  • priamo nie je platená štátom (nerátajúc získané štátne granty o ktoré sa môžu snažiť aj rôzne mimovládky atď)
  • náboženstvo nie je oddelené v tom zmysle, že politici nemajú problém prejavovať svoju vieru, opierať sa o ňu pri svojich postojoch, citovať náboženské texty atď.

Ďalej, vo väčšine európskych krajín, vrátane Slovenska, je rozšírený vynález Francúzskej revolúcie a teda, že cirkev je finančne závislá/platená štátom. Napríklad tým, že štát platí jej kňazov, vyberá špeciálnu "cirkevnú" daň (Rakúsko:Austrian Catholics are obliged to pay a mandatory tax (calculated by income – ca 1%) to the Austrian Roman Catholic Church) atď...

Keď sa platí cirkevná daň a len táto daň sa odvádza príslušným cirvam, tak práveže vtedy je cirkev oddelená od štátu a nie tak ako je to na Slovensku, že je na ľubovôli štátu, koľko peňazí v rozpočte cirkvam priklepne. --Otm 21:13, 25 január 2006 (UTC)

Celkove sa mi to rozdelenie v článku príliš nezdá. A bolo by dobré vysvetliť, čo sa myslí pod tým „Ústava týchto krajín zabezpečuje oddelenie cirkvi (v zmysle náboženstiev) od štátu“. --Ondrejk 14:51, 25 január 2006 (UTC)

Ešte poznámka k názvu: nebolo by lepšie premenovať článok na niečo ako Vzťah štátu a cirkví? To v zátvorke za názvom sa mi tam moc nepáči a tiež nevidím dôvod, prečo mať článok na SK wiki tak zameraný na Francúzsko. Pri všetkej úcte k tejto krajine :-) --Ondrejk 14:53, 25 január 2006 (UTC)

Mala by tu byť ešte ďalšia kategória krajín. Napríklad na Slovensku nie sú oddelené cirkvi od štátu - štát registrovaným cirkvám prispieva na platy kňazov, ale pritom nemáme žiadne oficiálne štátne náboženstvo. --Otm 16:17, 25 január 2006 (UTC)

Ahojte,

som rada ze niekto zareagoval na clanok. Moje odpovede (spolocne):

Na wikipediach existuje clanok "Oddelenie statu a cirkvi" en:Separation of church and state, ktory hovori o vztahu cirkvi a statu vseobence a zaroven clanok "Laicita" en:Laïcité, ktory hovori o fenomene "laicity", ktory je typicky pre Francuzsko, o ktorom sa tu velmi hovori. Ak mi moj obmedzneny cas dovoli, chcela by som prelozit aj ten prvy (je nan v "Laicite" odkaz). Je tam cela historia, detailne vsetky krajiny. Tiez velmi zaujimavy.

Rozdelenie - uznavam ze to mozno nie je "dokonale" zadelenie a mozno vyzaduje hlbsiu reflexiu (ja som to akurat prelozila a dala na wiki aby sa to tu u mna nesusilo na pocitaci). Ak sa niekto tomu dobre rozumie nech to prerozdeli. Celkovo sa mi zda byt zaujimave mat prehlad rozdieloch vztahu statu a cirkvi v roznych krajinach - od "francuzskeho" sekularneho modelu po rozne teokracie - na tuto temu by sa hodil specialny clanok. Koho to zaujima?

Mojim navrhom je rozdelit kategoriu "Krajiny so špeciálnym štatútom cirkvi" na 3 podkategorie:

A - tie ktore su financovane statom (Slovensko)

B - tie ktore nie su

C - tie ktore nie su priamo (USA).

Vediac ze "Laicke" krajiny normalne nefinancuju cirkvi.


Ondrovi specialne:

  • 1 - k Francuzsku - tu sa mylis - cirkev vo Fr. nie je financovana statom ( okrem regionov Alsaska a Lotrinska a statutu vojenskych kaplanov - je to v clanku).
  • 2 - Vzhladom na tvoju zjavnu antipatiu k Francuzsku - chces snad navrhnut aby bol clanok navrhnuty na zmazanie?

Ja som ho prelozila preto lebo sa mi zda byt zaujimave hovorit o niecom o com sa na Slovensku moc nehovori. Vedel si napriklad kto je Ferdinand Buisson ? Vo Francuzsku je po nom pomenovanych velmi vela namesti, ulic a skol. Kym som si neprecitala tento clanok, nevedela som kto to je....

  • 3 - "v zmysle nabozenstva" je myslene nabozenstvo ako viera (nie ako nabozenska organizacia - ako je to v zakone o oddeleni statu a cirkvi vo Francuzsku). Kto sa o to hlbsie zaujima, vie tiez, ze vo Fr. maju dost tvrde zakony na kontrolu cirkvi ci siekt...

S pozdravom --Lucia M. 21:13, 25 január 2006 (UTC)