Družstevní práce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Družstevní práce (DP) bola kultúrno-spoločenská organizácia, ktorá pôsobila v 20.–40. rokoch 20. storočia v Česko-Slovensku. Bola založená ako nakladateľstvo v roku 1922 a sústredila sa na uplatnenie umenia a moderného dizajnu pri predmetoch masovej spotreby pre najširšie vrstvy obyvateľstva. Tieto zo začiatku teoretické snahy v roku 1927 vyústili do založenia obchodnej firmy Krásná jizba, ktorá predávala predmety spĺňajúce náročné požiadavky na funkčnosť a dizajn. DP svojou produkciou publikácií a ďalších tlačovín (napr. Magazín Družstevní práce), bytových doplnkov a predmetov každodennej potreby zo skla, porcelánu, kovu a textilu sa usilovala o masové šírenie nového životného štýlu.

Vizuálny štýl DP bol dielom dizajnéra Ladislava Sutnara a fotografa Josefa Sudka. Do okruhu Družstevní práce patrili o. i. tiež Emanuel Frinta, Antonín Pelc, Jaroslav Šváb, Adolf Hoffmeister, Bohumil Južnič, Antonín Kybal či Toyen.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Družstevní práce na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).