Enhanced Graphic Adapter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
EGA grafika, program Arachne

EGA (Enhanced Graphic Adapter) je štandard grafickej karty, ktorý nahradil predchádzajúci štandard CGA. Sám bol po niekoľkých rokoch vytlačený štandardom VGA. Grafické karty EGA sa objavili v roku 1984, spoločne s novou radou počítačov IBM AT.

Každej z 16 farieb je možné priradiť jedinečné RGB kód farby pomocou palety mechanizmu v 640 × 350 vo vysokom rozlíšení na palete 64 farieb sú vyrovnané. RGB súprava sa skladá zo všetkých možných kombinácií dvoch bitov na pixel na červenú, zelenú a modrú. EGA zahŕňa aj plnú 16-farebnú verziu CGA 640 × 200 a 320 × 200 v grafických režimoch a iba CGA / RGB farby sú k dispozícii v týchto režimoch. Pôvodná CGA režimov sú tiež prítomné, aj keď EGA nie je 100% hardware kompatibilné s CGA. EGA môže riadiť jedine MDA a sledovať pomocou špeciálneho nastavenia prepínačov na doske.

EGA karty sa pripájali k PC pomocou ISA zbernice a boli k dispozícii v 8-bit verzia. Základné IBM EGA karta prišli s 64 kilo bytmi s video pamäte ,stačí zvládnuť čiernobiele - vysoké rozlíšenie grafiky , pri neskoršom rozšírení video pamäte na 256 KB mohli zobrazovať aj vo vysokom rozlíšení farebne.

Standard EGA sa stal zastaraný potom, čo spolu s novou radou IBM PS/2 bol v roku 1987 predstavený nový štandard VGA.