Ferrari Challenge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ferrari Challenge
Kategória GT racing
Región International
Založené 1993
Šampionáty Taliansko
Európa
USA

Ferrari Challenge je medzinárodný motoristický šampionát založený pre potreby majiteľov vozidiel Ferrari 348 Berlinetta v roku 1993, ktorí mali záujem o závodenie. Obsahuje tri oficiálne šampionáty (jeden v USA a dva v Európe). Jazdí sa na identických modeloch značky Ferrari. Dnes sa používa súčasný model značky Ferrari F 430 Challenge. V seriáli Ferrari Chalenge pôsobí aj slovenský pretekár Ján Daniš.

Série[upraviť | upraviť zdroj]

Obe Európske série sa delia na dve triedy, triedu s profesionálnymi jazdcami (Trofeo Pirelli class) a amatérsku "džentlmenskú" (Copa Shell class), americká séria má len jednu triedu.

Vozidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Ferrari Challenge používa bežný model auta vyrobený pre cestné použitie, modifikovaný o bezpečnostné prvky. Kvôli zníženiu hmotnosti nepoužíva nič z komfortnej výbavy. V roku 1993 sa začínalo jazdiť s Ferrari 348 Berlinetta, nasledovaný modelom Ferrari 355 Berlinetta a v roku 2000 Ferrari 360 Modena. Ferrari 360CS (Challenge Stradale) bol prvý pretekársky model predávaný pre použitie na verejných komunikáciách.

F430 Challenge vstúpil na scénu v roku 2006. Na tomto modeli boli prvýkrát použité carbon-keramické brzdové kotúče a výkon vzrástol o 80 koní oproti predchodcovi 360CS, čo posunulo F430 Challenge bližšie ku modelu F 430 GT2 používanom v American Le Mans Series, Le Mans Series, FIA GT Championship a 24 Hours of Le Mans.

Médiá[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1999 a 2009 vznikli videohry inšpirované šampionátom Ferrari Challenge.