Generálmajor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Generálmajor (OF-7)

Generálmajor (genmjr.) je vojenská hodnosť. V Česko-Slovensku ju od 12. júna 1953 a neskoršie aj v ozbrojených silách Slovenskej republiky (SR) vojaci používali ako najnižšiu generálsku hodnosť. Takýto stav platil až do 31. augusta 2002.[1] Od 1. septembra 2002 sa vojenská hodnosť generálmajor stala druhou generálskou hodnosťou v poradí od najnižších.[2] Dnešná najnižšia generálska hodnosť je brigádny generál. Najbližšia vyššia hodnosť je generálporučík.

Vojenská hodnosť generálmajor je vo vojenskej hierarchii ozbrojených síl SR v zmysle ust. § 34 ods.4 zákona č.346/2005 Z.z zaradená do hodnostného zboru dôstojníkov.[3]

Postupnosť[upraviť | upraviť zdroj]

nižšia hodnosť
Brigádny generál

(Ozbrojené sily Slovenskej republiky)
Generálmajor

vyššia hodnosť
Generálporučík

Označenie[upraviť | upraviť zdroj]

Na uniforme sú umiestnené zlatisté, päťramenné hviezdy veľkosti 21,2 mm. Insígnie označujúce generálsku hodnosť sú na čiapke, náplecníkoch, golieri a na nohaviciach.[4]

Čiapka so štítkom

Generálmajor má na ľavej strane obruby čiapky v rovnakej vzdialenosti od horného aj dolného kraja umiestnené dve hviezdy cípom smerom hore. Prvá je umiestnená 50 mm od zapichovacieho gombíka a druhá vo vzdialenosti 3 mm od prvej smerom k stredu čiapky.

Čiapka lodička

Generálmajor má prvú hviezdu umiestnenú vo vzdialenosti 80 mm od ľavej strany ohybu lodičky na ľavej manžete, druhá hviezda je umiestnená vo vzdialenosti 3 mm vpravo od prvej. Hviezdy sú umiestnené v strede manžety cípom smerom hore.

Náplecníky

Profesionálny vojak v generálskej hodnosti má náplecníky orámované zlatistým, pleteným šujtášom. Na náplecníkoch sú ďalej hodnostné označenia, rozlišovacie znaky druhu vojska a gombík.

Golier saka

Každý dôstojník v generálskej hodnosti má na golieri saka dva odznaky v tvare lipovej ratolesti.

Nohavice

Lampasy so šírkou 25 mm vo farbe podľa druhu uniformy, na nohaviciach na obidvoch stranách bočného šva s výpustkou. Na slávnostných nohaviciach je v strede bočného šva umiestnený 30 mm široký červený lampas.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zákon č.370/1997 Z.z. o vojenskej službe
  2. Štaigl, J. a kolektív – Generáli – slovenská vojenská generalita 1918 – 2009, Magnet Press Slovakia (2009) str.212
  3. Zákon č.346/2005 Z.z. o štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR
  4. Výnos ministerstva obrany čiastka 89/2009