Graham Chapman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Graham Chapman
britský herec, komik a spisovateľ
Iné menáGray Chapman
Narodenie8. január 1941
Leicester, Leicestershire, Spojené kráľovstvo
Úmrtie10. apríl 1989 (48 rokov)
Maidstone, Kent, Spojené kráľovstvo
Známy vďakaMonty Python
Alma materUniversity of Cambridge
Aktívne roky1960–1989
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Graham Chapman

Graham Chapman (* 8. január 1941, Leicester, Leicestershire, Spojené kráľovstvo – † 4. október 1989, Maidstone, Kent, Spojené kráľovstvo) bol anglický komik, spisovateľ, herec a jeden zo šestice členov surreálnej komediálnej skupiny s názvom Monty Python.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Graham Chapman sa narodil v Stoneygate v Leicesteri. Navštevoval základnú školu Melton Mowbray Grammar School, neskôr študoval medicínu na St Bartholomew's Medical College a tiež na Emmanuel College v Cambridge.

Chapman a John Cleese písali profesionálne pre stanicu BBC počas šesťdesiatych rokov, pôvodne pre Davida Frosta, ale neskôr aj pre Martyho Feldmana. Chapman tiež napísal skeče do seriálu vysielaného v rádiu BBC s názvom- I'm Sorry, I'll Read That Again a do niekoľkých televíznych (The Illustrated Weekly Hudd, Cilla Black, This is Petula Clark, and This Is Tom Jones). Chapman, Cleese, a Tim Brooke-Taylor sa neskôr pripojili a spolupracovali s Feldmanom na komediálnom At Last the 1948 Show.

V roku 1969 sa Chapman a Cleese spojili s ďalšími členmi Monty Python, menovite: Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, and Michael Palin. Všetci spoločne stvorili a účinkovali v skečovej komediálnej šou Monty Python’s Flying Circus.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]