Graphite-Epoxy Motor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Motor "GEM-40" je pripravovaný na upevnenie na raketu Delta II.

Graphite-Epoxy Motor (GEM) je vysoko výkonný motor na pevné palivo, používaný na zvýšenie ťahu na niekoľkých nosných raketách, napríklad Delta II a Delta IV. Je navrhnutý tak, aby umožnil nosným raketám vyniesť na obežnú dráhu väčší náklad.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Raketa na pevné palivo sa skladá z obalu, ktorý je naplnený palivovým zrnom (zmes pevných palív, ako napríklad guma alebo hliník, a okysličovadla, napríklad chloristan amónny), a dýzy na zadnom konci rakety. Obal je pre raketu na pevné palivo rozhodujúci, pretože zadržiava tlak horiaceho paliva; v prípade, že by nebol dostatočne silný, raketa by mohla explodovať.

Predchodca Graphite-Epoxy motorov, pomocná raketa Castor mala oceľovú konštrukciu. Použitím materiálu ľahšieho ako oceľ, konkrétne grafitovo-epoxidového kompozitu, môžu byť motory GEM väčšie a obsahovať viac paliva, čo zvyšuje ťah a nosnosť, bez toho aby sa príliš zvýšila hmotnosť. Ak by bola použitá tenšia oceľ, nemusela by stačiť na udržanie tlaku horiaceho paliva. Napríklad GEM-40 motory používané na rakete Delta II sú o 1,8 metra dlhšie než motory Castor, ktoré nahrádzajú, čo im umožňuje vyprodukovať o 2700 kilogramov viac ťahu, horieť o sedem sekúnd dlhšie a pritom vážiť o 90 kilogramov menej.

Prvý let GEMu sa uskutočnil 26. novembra 1990. Deväť GEMov bolo použitých ako pomocné rakety pre Deltu II (Delta 201), pri vypustení satelitu GPS NAVSTAR.

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Štart rakety Delta II s deviatimi motormi GEM-40.

Spoločnosť Alliant Techsystems vyrába GEMy pre rakety Delta II, III a IV v nasledujúcich veľkostiach:

  • GEM-40 – 40-palcový (1 000 mm) priemer, používaný na raketách Delta II, ktoré ich môžu používať tri, štyri, alebo deväť
  • GEM-46 (GEM-LDXL) – 46-palcový (1 200 mm) priemer. Boli vyvinuté pre raketu Delta III. Po zrušení projektu Delta III sa používajú aj na rakete Delta II, na ďalšie zväčšenie jej nosnosti. Delta II s motormi GEM-46 sa nazýva "Heavy" (ťažká). Delta III aj Delta II-Heavy používajú deväť motorov GEM-46.
  • GEM-60 – 60-palcový (1 500 mm) priemer, používaný v rodine nosných rakiet Delta IV. Delta IV môže mať dva alebo štyri motory GEM-60. Delta IV s týmito motormi je klasifikovaná ako Delta IV-Medium (stredná).

Spoľahlivosť[upraviť | upraviť zdroj]

Graphite-Epoxy motory preukázali, že sú dostatočne spoľahlivé, ale ani ony sa nevyhli nehodám. 17. januára 1997 Delta II (Delta 241) explodovala 13 sekúnd po štarte z dôvodu trhliny v grafitovo-epoxidovom obale. Zlyhanie bolo výsledkom poškodenia obalu pri preprave motorov. Vyšetrovací tím zistil, že bolo spôsobené namáhaním podperami, ktoré držali GEM počas skladovania a prepravy. Keď sa motor vznietil, tlak vnútri obalu rástol, poškodený obal neudržal tlak horiaceho paliva a explodoval, pričom zničil celú raketu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Graphite-Epoxy Motor na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
  • [1] (po anglicky)
  • [2] (po anglicky)
  • [3] (po anglicky)