Hatteras (kmeň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hatteras bol domorodý kmeň severoamerických Indiánov zo Severnej Karolíny patriaci do Algonkínskej jazykovej rodiny. Význam kmeňového názvu sa do dnešných čias nezachoval.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Kmeň patril do kultúry juhovýchodných lesov. Kmeň žil na ostrove Hatteras v Outer Banks v Severnej Karolíne. Hatterasovia boli lovci, rybári a zberači. Živili sa divinou, mäkkýšmi a morskými živočíchmi. Žili tu pokojne viac než 1000 rokov bez hrozby útokov od iných kmeňov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1524 Španielsky prieskumník Giovanni Da Verrazzano pristál na pobreží Severnej Karolíny, niekde medzi Hatteras Island a Outer Banks a stretol sa tu s priateľskými domorodcami. Pravdepodobne to bol kmeň Hatteras.

V roku 1585 sa prvý krát objavujú na Anglickej mape pod názvom Hatterask.

V roku 1587 boli v kontakte s anglickými osadníkmi, ktorým velil kapitán John White. Aká bola populácia tohto kmeňa nie je známa, ale spoločne s kmeňom Machapunga sa odhaduje okolo roku 1600 na 1200 ľudí. V roku 1701 mal kmeň len jednu dedinu a čoskoro ako samostatný kmeň zmizol. Zmiešal sa s inými Algonkínskymi kmeňmi. V roku 1701 mal kmeň už len okolo 80 ľudí, z toho bolo 16 bojovníkov. V roku 1711 sa ľudia tohto kmeňa zúčastnili Tuskarorskej vojny (Tuscarora War) proti kmeňu Tuscarora na strane kolonistov.

V roku 1761 reverend Alexander Stewart pokrstil sedem Indiánov a deti z kmeňov Machapunga, Hatteras a Roanoke. O dva roky neskôr pokrstil ďalších 21 Indiánov.

Jazyk Hatterasov bol podobný jazykom ktorými hovorili kmene Chowanoc, Machapunga, Moratoc, Pamlico, Weapemeoc a Indiáni z konfederácie Powhatan.

Podľa sčítania ľudí v roku 2000 žije v meste Mateo v Severnej Karolíne 83 domorodých ľudí, ktorí môžu byť potomkovia kmeňa Hatteras.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]