Hustomer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hustomer

Hustomer je ponorné teleso väčšinou tvaru banky s vystupujúcou stopkou, v ktorej je umiestnená stupnica. Hĺbka ponoru banky (a teda aj stopky so stupnicou) do kvapaliny je závislá na hustote kvapaliny. Hustomery slúžia na meranie hustoty kvapalín na základe Archimedovho zákona.

Aerometer je hustomer, ktorý zisťuje hustotu plynov alebo zloženie kvapalných zmesí.[1]

Areometer je hustomer, ktorý zisťuje hustotu plynov, zloženie kvapalných zmesí a obsah rozpustených tuhých prímesí.[1]

Hustomery slúžia na prevádzkové a orientačné merania pri zisťovaní hustoty alebo koncentrácie určitých druhov kvapalných látok. Vyrábajú sa v rôznych meracích rozsahoch. Označenie kvapaliny, pre ktorú je hustomer určený, je zvyčajne uvedené na zadnej strane stupnice.

Fyzicky je hustomer sklenená banka, na oboch koncoch zatavená. V dolnej časti sú uzatvorené kovové guľôčky, slúžiace na vyrovnanie hmotnosti banky vzhľadom na jej objem. Na zúženej časti rúrky je stupnica v jednotkách hustoty (kg/m3). Pri meraní hustoty pláva hustomer v kvapaline tak, že z kvapaliny vystupuje len stopka banky so stupnicou. Poloha hladiny kvapaliny vzhľadom ku stupnici ukazuje hustotu kvapaliny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b hustomer. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2010. 686 s. ISBN 978-80-970350-0-6. Zväzok 6. (His – Im), s. 339.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hustomer