Hynek Alois Joukl

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hynek Alois Joukl
Narodenie23. jún 1862
Praha, Česko
Úmrtie6. december 1910 (48 rokov)
Praha, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hynek Alois Joukl

Hynek Alois Joukl (známy aj ako Hans Alois Joukl) (* 23. jún 1862, Praha – † 6. december 1910, Praha) bol pomerne známy český amatérsky entomológlepidopterológ, akademický maliar, ilustrátor. Bol členom České společnosti entomologické od roku 1904.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Prahe. Spočiatku navštevoval cirkevnú piaristickú školu. Neskôr pokračoval v štúdiu na nemeckom reálnom gymnáziu v Prahe. Už v detstve zistil, že má nadanie na maliarstvo, a preto chcel byť učiteľom kreslenia. V roku 1880 začína študovať na maliarskej akadémii, kde bol žiakom profesora Sequense a Lhoty. Po skončení akadémie nepracuje ako učiteľ, ale začína sa venovať hlavne výtvarnej práci. Pracuje ako portrétista a bol aj veľmi dobrý ilustrátor. Okrem toho sa venuje tiež maľbe kostolných obrazov, ale tiež renovácii starých kostolných malieb a výzdôb: (V roku 1906 napr. obnovoval Haagerove fresky v kostole v Libáni pri Jičíne).

Hynek Alois Joukl sa už od svojich mladých rokov venoval štúdiu entomológie a miloval prírodu. Entomológii sa venoval viac ako 25 rokov. Už koncom roku 1903 sa stal vedúcou osobnosťou súkromného entomologického krúžku, ktorý sa po spojení s entomologickým krúžkom Františka Klapálka v roku 1904 stáva základom pre vytvorenie České společnosti entomologické. Vlastnil veľkú súkromnú zbierku motýľov, ktorú sám vytvoril a postupne ju po celý svoj život doplňoval zbermi hmyzu prevažne z územia Čiech: z okolia Prahy, strednej časti Polabskej nížiny, ako i z mnohých iných miest územia Čiech, ale i strednej Európy. V zbierke mal veľmi pekne zastúpený hlavne druh Parnassius apollo L., kde mal početné variety z územia hlavne strednej Európy. Venoval sa tiež zberom druhov z rodu Melitaea (hnedáčiky) a Zygaena (vretienky). V svojej zbierke mal u väčšiny druhov zastúpené iba dva exempláre lebo tvrdil, že väčšie kolekcie motýľov treba zbierať iba vtedy, ak je druh značne variabilný, inak nie je potrebné odchytávať väčšie počty. Svoje faunistické údaje zhrnul jednak v svojej najvýznamnejšej práci: „Motýlové a housenky střední Evropy se zvláštním zřetelem k motýlům českým“ (1910), ale i v „Sterneckovom Prodrome“.

Hynek Alois Joukl pracoval veľmi aktívne tiež vo výbore České společnosti entomologické, kde v rokoch 19041907 zastával funkciu knihovníka a v roku 1908 bol zvolený za miestopredsedu tejto spoločnosti. Veľmi ochotne pomáhal zberateľom – členom spoločnosti – so zreteľom hlavne na mladých začínajúcich entomológov. Svoje práce publikoval hlavne v Časopise České společnosti entomologické, ale tiež v Internationale Entmologische Zeitschrift Guben, kde patril k významným spolupracovníkom a členom tohoto časopisu. Venoval sa tiež otázke umelého chovu hmyzu a zaoberal sa chovom motýľov z čeľade Saturnidae, kde choval hlavne severoamerické druhy. Okrem motýľov sa venoval tiež zberu chrobákov, ale ku koncu života sa zaoberal už hlavne motýľmi.

Bol veľmi šikovným a zručným preparátorom a rád odovzdával svoje skúsenosti a rady z tohoto odboru mladším a menej skúseným kolegom.

Hynek Alois Joukl zomrel pomerne mladý (zrejme na tuberkulózu) v PraheŽižkově vo veku 48 rokov.

Počas svojho života opísal niekoľko aberácií, ako napr.: Melitaea athalia ab. jelineki, Melitaea cinxia ab. cernyi, Melitaea phoebe ab. gürtleri, Dianthoecia caesia ab. pecirkai, Callopistria purpureofasciata ab. srdinkoana, Colias edusa ab. hartmanni, a pod.

Jeho menom na jeho počesť pomenoval Dr. Jan Obenberger dva druhy krascov: argentínsky druh Taphocerus joukli Obenberger, 1924 a brazílsky druh Hylaeogena joukli Obenberger, 1925.

Jouklova zbierka Makrolepidopter v počte 2655 kusov je uložená v Entomologickom oddelení Národního muzea v Prahe, kde bola roku 1911 odkúpená za 500 K rakúskej meny.

Jeho portrét sa nezachoval !

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Klapálek, F.: KpK.: 1910, H. A. Joukl. Čas. Č. spol. ent., 7: 128 – 129.
  • Kheil, N. B.: 1911, H. A. Joukl. Internat. ent. Ztschr., 4(1910 – 11): 243 – 244.
  • Anonym: 1911, Dtsch. ent. Nation. – Bibl., 2: 40.
  • Toman, P.: 1947, Novy slovnik čs. výtvarných umělcu. Joukl, H. A. Nakladatelství R. Ryšavý, Praha: 442.
  • Koleška, Z.: 1973, Vzpomínka na české zběratele motýlů, uveden H. A. Joukl. Živa, 21: 101.
  • Derksen, W., Scheiding – Göllner, U., 1975: Index litteraturae entomologicae. Nemecký entomologický ústav Nemeckej akadémie vied, Eberswald bei Berlin. Serie II., Bd. II. Berlin (od roku 1864 do roku 1900), „[Joukl, Hans A.]“, 440: (krátka biografia + bibliografia).
  • Koleška, Z.: 1983, Zpravy Čs. spol. ent. ČSAV Praha, 19: Joukl Hynek Alois, 139 – 140.
  • Gaedike, R. & Groll, E. K. eds. 2001, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Joukl Hynek Alois“.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]