Jozef Karvaš (1981)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Karvaš
jazzový hudobník, hráč na trúbku, krídlovku a klavír
Jozef Karvaš ml. s otcom
Jozef Karvaš ml. s otcom
Narodenie26. november 1981
Úmrtie9. apríl 2014 (32 rokov)
RodičiaJozef Karvaš

Jozef Karvaš (* 26. november 1981 – † 9. apríl 2014) bol džezový hudobník, hráč na trúbku, krídlovku a klavír. Syn džezového hudobníka Jozefa Karvaša a prapravnuk Andreja Kmeťa.

Jozef Karvaš maturoval na konzervatóriu v Banskej Bystrici a hneď sa začal venovať jazzovej hudbe ako trubkár i ako klavirista. Hral aj v mladých kapelách, ale jazz mu dal viac priestoru v prejave a preto natrvalo, až do svojej predčasnej smrti, nastúpil do kapiel BB Band Dixieland Jazz Band ako hráč na trúbku a do JK Trio ako klavirista a hráč na klávesové nástroje.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Hral na mnohých pódiách doma, aj v zahraničí. Boli to jazzové festivaly vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Česku. Odohral množstvo koncertov a jamsession doma i v zahraničí. Prax i teóriu jazzu často rozoberal so svojím veľkým vzorom-trubkárom orchestra Gustáva Broma Jaromírom Hniličkom, aj ďalšími členmi tohto orchestra. Jeho hra bola ovplyvnená mnohými skvelými muzikantmi, s ktorými sa stretával na významných festivaloch v zahraničí. Jeho život a sľubnú hudobnú kariéru ukončilo ťažké cievne ochorenie s výronom krvi do mozgu. Hudobná kariéra je úzko spojená so stránkou BB Band a Jozef Karvaš trio.

Discografia[upraviť | upraviť zdroj]

Nahral 5 CD albumov jazzovej a swingovej hudby.

  1. Body and Soul, 2001
  2. Naše mesto, 2003
  3. Vám lásky sľub skladám, 2006
  4. Muž s trúbkou, 2009
  5. Než odídem, 2010

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BÁRDIOVÁ, Marianna: Ján Móry (1892-1978). Tatranský skladateľ a hotelier. Bratislava: Slovenská muyikologická asociácia, 2013.
  2. KALIŠKA Michal st. a ml.: Pod taktovkou času. Pohľady do minulosti i súčasnosti tanečnej a džezovej hudby v Banskej Bystrici. Banská Bystrica: Grif Grafics, 2016.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]