Juan de Grijalva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juan de Grijalva

Juan de Grijalva (* 1490, Cuéllar, Španielsko - † 1527, Olancho, Honduras) bol španielsky conquistador.

Vojenská kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V mladom veku sprevádzal svojho otca Pánfila de Narváez na ostrov Hispaniola. Odtiaľ sa vydal s expedíciou strýka Diega Velázquez de Cuéllar na Kubu. K jej brehom dorazili v roku 1511. Podieľal sa na dobývaní a prieskume ostrova.

V januári 1518 Diego Velázquez, v tom čase už guvernér Kuby, zorganizoval novú výpravu smerom na západ. Tvorilo ju 240 mužov na 4 lodiach. Viedlo ho k tomu nadšenie z objavenia nových území (Yucatán) inak neúspešnou expedíciou Francisca Hernández de Córdoba. Velenia sa tentoraz ujal jeho synovec Juan de Grijalva.

Yucatán, Mexiko[upraviť | upraviť zdroj]

Expedícia vyrazila z prístavu Matanzas 8. apríla 1518. 3 mája objavili ostrov Cozumel, ktorý pomenovali Santa Cruz de Puerta Latina. Keďže Cozumel sa nachádza v tesnej blízkosti Yucatánskeho polostrova, hlavný kormidelník Antón de Alaminos si myslel, že plávajú medzi dvoma ostrovmi. Yucatán preto nazval Isla Rica, čo v preklade znamená Bohatý ostrov.

Preskúmali celé severné pobrežie Yucatánu a časť Mexického zálivu. Pri jednom z vylodení Grajalva a jeho spoločníci bojovali a porazili domorodcov z Champotónu, toho istého miesta, kde bola pred rokom zdecimovaná posádka Francisca Hernández de Córdoba.

Počas cesty museli opraviť poškodenia lodí, v dôsledku čoho sa odklonili z kurzu a preplávali úžinou.

Mexický záliv[upraviť | upraviť zdroj]

V dnešnom Tabascu objavili rieku, ktorá nesie jeho meno. Doplávali až k miestam, kde bol počas Cortésovej výpravy v roku 1519 založený Veracruz. Na Grijalvovu počesť pomenovali malý ostrov pri meste San Juan de Ulúa. Odtiaľ pokračovali v plavbe k rieke Pánuco, ktorá sa nachádza v dnešnom mexickom štáte Tamaulipas, neďaleko hraníc s USA.

Jeden z Grijalvových zástupcov, Pedro de Alvarado, sa oddelil od expedície, za čo bol poslaný naspäť na Kubu.

Aztécka ríša[upraviť | upraviť zdroj]

Pri prieskume pobrežia Mexického zálivu sa k výprave doniesli správy o Aztéckej ríši, ktorej vládol Montezuma II.. V tom čase už ale boli na cestách päť mesiacov a ich zásoby sa začínali míňať, preto sa Juan de Grijalva rozhodol pre návrat na Kubu.

Zbavenie funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Po návrate na Kubu mu Diego Velázquez vyčítal, že na objavených územiach nezaložil nijakú kolóniu a zbavil ho funkcie. Grijalvu to viedlo k vstupu do služieb Pedra Arias de Ávila (známeho tiež ako Pedrarias Dávila). Ten sa práve chystal vydať na výpravu do Strednej Ameriky.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1523 sprevádzal Garaya počas prieskumnej cesty na Floridu. Neskôr sa pridal k Pedrariasovi Dávila a cestoval po Hondurase a Nikarague. Zomrel rukou domorodcov roku 1527 v Olancho (Honduras).