Kernov mlyn

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kernov mlyn
(Plankov mlyn, Pálffiho mlyn)
bývalý vodný mlyn a horáreň
Mlynárov dom, ktorý sa nachádza pri zaniknutom mlyne
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský
Okres Pezinok
Mesto Pezinok
Mestská časť Cajla
Poloha Malacká cesta 67
902 01 Pezinok-Cajla
 - súradnice 48°19′13″S 17°14′25″V / 48,320160°S 17,240261°V / 48.320160; 17.240261
Poloha Kernovho mlyna na Slovensku
Poloha Kernovho mlyna na Slovensku
Poloha Kernovho mlyna na Slovensku
Poloha Kernovho mlyna v Bratislavskom kraji
Poloha Kernovho mlyna v Bratislavskom kraji
Poloha Kernovho mlyna v Bratislavskom kraji
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kernov mlyn (v minulosti Plankov mlyn, Pálffiho mlyn) bol druhý najvyššie položený vodný mlyn v Pezinku na umelo vytvorenom ramene Blatiny, na ktorom sa nachádzala viac ako desiatka mlynov. Nachádzal sa pri hlavnej ceste na Pezinskú Babu, dnešná Malacká cesta číslo 67, pred odbočkou na lokalitu Rudné bane a Stupy a zachoval sa z neho len domček mlynára.

Samotný mlyn sa už nezachoval, zostali po ňom len ruiny a suché koryto potoka, ktoré je plné odpadkov. O mlyne sa nezachovali žiadne informácie ani žiadne historické fotografie.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na mape z roku 1889 je mlyn označený ako „Plank“, resp. Plankov mlyn a na mape z roku 1925 je mlyn pre zmeny označený ako „Pállfiho mlyn“.

Domček mlynára zrejme neskôr slúžil ako horáreň, na dvoch mapách okolo roku 1938 je tento objekt označený ako hájovňa a objekt sa nachádza aj na mape z roku 1955, na ktorej ešte vidno koryto potoka, ktoré poháňalo vodný mlyn.

Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

V areáli sa nachádzajú zrejme zvyšky stavidla mlynu, ktorým sa reguloval prívod vody na mlynský náhon. Z pôvodnej mlynice zostali len ruiny a rozsypané tehly. V okolí zvyškov mlyna sa okrem odpadkov nachádzajú aj pôvodné tehly (tzv. machotky) z budovy. Pri mlyne sa nachádza koryto vyschnutého potoka, ktorý privádzal vodu do mlyna od mostu smerom do Rudných baní.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • BÖHM-KLEIN, Karol. Kernov mlyn (pri ceste na pezinskú Babu) [online]. Milujem Pezinok, 9. marec 2019, [cit. 2019-07-10]. Dostupné online. Archivované 2019-07-22 z originálu.