Knihobežník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Knihobežník je knižná geocachingová hra. Je postavená na myšlienke Prečítaj ma a pošli ďalej. Úlohou hráčov - čitateľov zapojených do Knihobežníka, je nájsť voľné knihy, prihlásiť ich na web, napísať tak ich príbeh, a po prečítaní ich zase uvoľniť pre ďalších čitateľov. Hra vznikla na Slovensku v roku 2010.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Hra vznikla v lete v roku 2010, keď internetové kníhkupectvo Martinus rozmiestnilo po Slovensku viac ako 500 kníh.[1] V októbri 2010 bola pridaná možnosť, aby do hry mohli pridávať knihy aj samotní čitatelia. Na konci roku 2010 bolo v hre viac ako 1300 kníh. V marci 2012 je do hry zapojených takmer viac ako 3500 kníh, prevažne slovenských.

Knihy v Knihobežníku[upraviť | upraviť zdroj]

V Knihobežníku je zapojených takmer 3000 kníh rôznych žánrov, ale prevažuje beletria. Väčšina kníh je v slovenskom jazyku. Každá kniha zapojená do Knihobežníka má cez obal prelepenú výraznú červenú nálepku. Vnútri obsahuje ďalšiu nálepku - s inštrukciami, jedinečným ID a heslom knihy. Pomocou ID a hesla čitateľ prihlási knihu na web hry. Na webe má každá kniha svoj vlastný profil, ktorý obsahuje denník knihy.

Autori[upraviť | upraviť zdroj]

V Knihobežníku koluje aj viac ako 50 autorských kníh - kníh, ktoré venovali s podpisom samotní spisovatelia. Prvou autorkou, ktorá do projektu venovala vlastné knihy, bola v októbri 2010 slovenská spisovateľka Tamara Heribanová, ktorá do Knihobežníka vložila svoju knihu Predavačky bublín.[2] Ďalšími autormi zapojenými v projekte sú napríklad John Virapen, Hana Lasicová, Ľubomír Feldek, Oľga Feldeková, Rado Ondřejíček a ďalší.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Knihobežník web