Krios (Titan)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V gréckej mytológii bol Krios (starogrécky: Κρεῖος[1] alebo Κριός, Kreios/Krios) jedným z Titanov, detí Ourana a Gaie.[2] Podobne ako ostatní Titani, ani Krios nie je príliš detailne vykreslený, nemá vlastnú sféru vplyvu ani prislúchajúcu mytológiu. Namiesto toho zrejme plnil čisto genealogickú funkciu, a to ako rodič iných postáv.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci „krios" bolo aj starogrécke slovo pre „barana",[3] nevyplýva z neho spojenie s baranom zo zverokruhu. V čase antického Grécka bol baran prvým viditeľným súhvezdím na oblohe v jarnom období, ktoré označovalo začiatok nového roka v starogréckom kalendári.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa Hésioda, s Eurybiou, dcérou Gaie („Zeme") a Ponta („mora"), splodil Krios Astraiosa, Pallasa a Persesa.[4] Spojením Astraia s Éós, Úsvitom, vznikli Eosforos, Hesperos, Astraia, ostatné hviezdy a vetry.

Mytológia[upraviť | upraviť zdroj]

Aby doplnil zoznam Titanov a doplnil tak ich počet na tucet, čo zodpovedá dvanástim olympským bohom, bol Krios menovaný medzi účastníkmi desať rokov trvajúcej[5] vojny medzi olympskými bohmi a Titanmi. Hoci v titanomachii nehral žiadnu konkrétnu úlohu, po tom, ako Titani vojnu prehrali, bol spolu s ostatnými vyhnaný do nižšej úrovne Hádu zvanej Tartaros.

Ako najmenej individualizovaný spomedzi Titanov[6] bol zvrhnutý v titanomachii. M. L. West navrhol, akým spôsobom Hésiodos realizoval doplnenie Titanov zo základnej skupiny: pravdepodobne pridal tri postavy z archaickej delfskej tradície, Koia, Foibé (ktorej meno prijal Apolón s veštbou) a Themis.[7] Medzi ďalších možných zástupcov Titanov patril aj Krios, ktorý bol pre Hésioda zaujímavý ako otec Persesa a starý otec Hekaté, pre ktorú bol Hésiodos podľa Westa „nadšeným evanjelistom".

Rodostrom[upraviť | upraviť zdroj]

Pontos
Gaia
Ouranos
Eurybia
Krios
Astraios
Éós
Perses
Asteria
Pallas
Styx
Boreas
Astraia
Hekaté
Zelos
Kratos
Notos
Fosforos
Nike
Bié
Euros
Hviezdy
Zefyros


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Etymológia je neistá: tradične sa považuje za obmenu slova κρῑός „baran"; slovo κρεῖος sa vyskytovalo aj v starogréčtine, ale len vo význame „druh lastúrnika."
  2. Hésiodos. Teogónia, 133; Brill's New Pauly, s.v. Crius; Apollodorus, Bibliotheca 1.1.3.
  3. Brill's New Pauly, s.v. Crius.
  4. Hésiodos, Teogónia S. 375–377.
  5. Hésiodos, Teogónia S. 617-643: A tak v tom čase s horkým hnevom neprestajne bojovali medzi sebou celých desať rokov a tvrdý boj nemal konca ani jednej zo strán...
  6. „O ostatných Kronových súrodencoch nie je potrebné bližšie pátrať," poznamenáva Friedrich Solmsen v diskusii. „Dva blízkovýchodné zdroje Hésioda", Hermes 117.4 (1989:413-422) s. 419. „ukázali sa ako užitočné pre Hésioda na čele jeho rodokmeňov bohov" a v poznámke dodáva: „O Koiosovi a Kriosovi musíme priznať priepastnú nevedomosť".
  7. West, M.L., Hesiod's Titans, in The Journal of Hellenic Studies, Vol. 105, S. 174–175. JSTOR 631535.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Crius na anglickej Wikipédii.