Kryha (ľad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Antarktická ľadová kryha.

Kryha alebo ľadová kryha (pre veľké kryhy aj: plávajúci ľadovec, ľadovec, ľadový vrch, ľadová hora)[pozn 1] je označenie pre veľký kus ľadu, ktorý sa odlomil od ľadovca alebo ľadového poľa, ktorý pláva na hladine vody.

Hustota sladkovodného ľadu je asi 920 kg/m3, kým hustota morskej vody je asi 1 025 kg/m3. Preto je zvyčajne okolo 90% objemu ľadovej kryhy ponoreného pod morskou hladinou. Je veľmi ťažké určiť skutočný tvar ľadovca len podľa toho, čo je vidieť nad hladinou. Na základe tejto skutočnosti sa používa obrat špička ľadovca pre označenie problému, ktorý je podstatne väčší než sa na prvý pohľad zdá.

Ľadová masa môže byť veľmi odolná a dokáže ľahko poškodiť oceľové pláty lodí. Ľadové kryhy sú veľmi nebezpečné pre lodnú dopravu. Asi najznámejšou lodnou katastrofou, spôsobenou zrážkou s ľadovou kryhou bolo potopenie parníka Titanic v apríli 1912.

Ľadové kryhy sú problémom aj na riekach. Najmä v období jarného topenia či odmäku všeobecne môže ľadochod poškodzovať konštrukcie mostov alebo svojim nahromadením zahradiť tok rieky a spôsobiť jej vyliatie mimo koryta.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy podľa Slovník spisovné češtiny a Veľký slovensko-ruský slovník, Zem, 2004, Nemecko-slovenský slovník.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kra na českej Wikipédii.