Landek (hrad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rozhľadňa stojaca na mieste zaniknutého hradu

Landek je zaniknutý hrad nachádzajúci sa na vrchu Landek v Ostrave-Koblov. Jeho archeologické stopy, spoločne so zvyškami pravekých osád, ktoré sa v minulosti na kopci tiež nachádzali, sú chránené ako kultúrna pamiatka Českej republiky.[1]

Za zakladateľa hradu je považovaný Přemysl Otakar II. Hrad slúžil na ochranu hraníc českého štátu a na ochranu soľnej a jantárové obchodnej cesty vedúcej okolo toku Odry. Prvá písomná zmienka je z 2. augusta 1297, kedy ho držal ako zemepanské léno od opavského kniežaťa Mikuláša I. Žibřid z Barut. Hrad stál na hraniciach medzi zaolomouckým biskupstvom a tešínskym kniežatstvom, čo dokladá zmluva z roku 1297. V roku 1349 bol hrad v držbe, ako léno, bývalého tešínskeho fojta Petra. V roku 1351 hrad získala, ako léno od Karola IV., Manželka opavského kniežaťa Mikuláša Jitka. V priebehu 14. a 15. storočia bol hrad s krátkymi prestávkami majetkom opavských kniežat. V 14. storočí patril k najdôležitejším pevnostiam opavského kniežatstva. V polovici 15. storočia patril olešnicko-kozelským kniežatám, ktorým držanie hradu potvrdil v roku 1459 Jiří z Poděbrad. Za česko-uhorských vojen neodolal hrad náporu uhorských vojsk, bol zborený a k jeho obnove už nedošlo. Spravovanie landeckého panstva prešlo pod Hlučín.

Na mieste hradu dnes stojí rozhľadňa.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Výšinné neopevněné sídliště Landek-táboř. lovců mamutů, osada lidu s mor. mal. ker., hradisko, hrad, archeologické stopy [online]. 2014-10-05. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Landek (hrad) na českej Wikipédii.