Latifa Ibn Ziaten

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Latifa Ibn Ziaten
francúzsko-marocká aktivistka
Latifa Ibn Ziaten
Narodenie1. január 1960 (64 rokov)
Tétouan, Maroko
Odkazy
Webstránkaassociation-imad.fr
CommonsSpolupracuj na Commons Latifa Ibn Ziaten

Latifa Ibn Ziaten (* 1. január 1960, Tétouan, Maroko)[1] je aktivistka, vedie francúzsko-marocké občianske združenie[2].

Je matkou Imada Ibn Ziatena, narodeného v roku 1981, prvého vojaka zavraždeného v Toulouse Mohammedom Merahom 11. marca 2012.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Po smrti svojho syna navštívila Izards, štvrť na severovýchode mesta Toulouse, kde žil vrah jej syna. Narazila na skupinu mladých chlapcov, ktorí sa tam ponevierali, tí sa s ňou dali do reči a povedali jej, že terorista bol „hrdina a mučeník islamu“. Keď sa dozvedeli, s kým hovoria, ospravedlnili sa jej.

Po tomto stretnutí sa rozhodla v apríli 2012 vytvoriť združenie Imad-Ibn-Ziaten pre mládež a pre mier[3] s cieľom pomôcť mladým zo znevýhodnených štvrtí[1] a podporiť sekularizmus a medzináboženský dialóg[4]. Združenie je reprezentované hercom Jamelom Debbouzom a kanceláriu mu dala k dispozícii radnica 4. parížskeho obvodu, menovite Christophe Girard.

19. novembra 2015 v prítomnosti prezidenta François Hollanda Latifa Ibn Ziaten dostala Cenu za prevenciu konfliktov od Chiracovej nadácie za svoju prácu pri podpore medzináboženského dialógu a kultúry mieru.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Ondine Millot, « Latifa Ibn Ziaten.
  2. M. Pf., « Le PS condamne l'agression verbale subie par Latifa Ibn Ziaten », Le Parisien, 23. december 2015.
  3. Éric Pelletier, « La famille d'une des victimes de Merah lance une association contre la radicalisation », L'Express, 16. jún 2012.
  4. Agence France-Presse, « Toulouse : hommage du Crif à Latifa Ibn Ziaten en présence de Valls » Archivované 2016-03-15 na Archive.today, Le Parisien, 27. február 2014.
  5. Nathalie Segaunes, « Le lamento de Latifa Ibn Ziaten, exhibée, récompensée et oubliée », L'Opinion, 19. november 2015.