Learjet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Learjet
Learjet
OdvetvieLetecký priemysel
Založená1962
ZakladateľWilliam Powell "Bill" Lear
SídloWichita, Kansas, USA
Člen skupinyBombardier Aerospace (od 1990)

Learjet je americký výrobca lietadiel, od roku 1990 začlenený pod kanadský koncern Bombardier Inc. Firmu založil William Powell Lear ako Lear Jet Inc. v americkom meste Wichita, známy je kvôli výrobe vojenských lietadiel, ale hlavne civilného typu lietadiel (malé prúdové lietadlá, tzv. bizjety – bussiness-jets).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodcom Learjet bola spoločnosť Swiss American Aircraft Corporation (SAAC), ktorú v roku 1960 založil William Lear, so sídlom v americkom meste Delaware a švajčiarskom St. Gallen. Šéfkonštruktérom bol zvolený Dr. Hans L. Studer, ktorý bol tvorcom švajčiarskeho vojenského lietadla FFA P-16 Düsenstorch. Dr. Studer zanedlho zhotovil projekt civilného lietadla SAAC 23 Execujet, ktorý vychádzal z FFA P-16, použité bolo celé krídlo s koncovými nádržami, a hlavný podvozok.

V marci 1962 William Lear prerušil svoje európske aktivity, a celý projekt aj s rozpracovanými dielmi a prípravami presunul do USA. Tak v auguste 1962 v americkom Kansase, v meste Wichita založil novú firmu Lear Jet Corporation. Po presťahovaní začali americký konštruktéri pracovať na dokončení prototypu, ktorý bol oproti pôvodnému projektu osadený silnejším motorom General Electric CJ610 – 1, o sile 12,9 kN. Dňa 7. októbra 1963 stroj s novým označením Learjet 23 (N801L) zalietal pilot Henri Beaird. 5. marca 1964 bol zalietaný druhý prototyp (N802L).

Certifikačné skúšky nového lietadla zbrzdila v júni 1964 havária prvého prototypu, pri ktorej po núdzovom pristáti celý zhorel. Americký úrad FAA vystavil typu Learjet 23 osvedčenie o spôsobilosti letu, dňa 31. júla 1964. 13. októbra bol prvý kus predaný zákazníkovi, ktorým sa stala spoločnosť Chemical and Industrilal Corporation of Cincinnati.

Začatiu sériovej výroby prvého Biz-jetu na svete bránil nedostatočný kapitál, ktorý Lear vyriešil predajom akcií v minimálnej hodnote 1,75$. Vznikla tak akciová spoločnosť s pol miliónmi vlastníkmi. Predajom ďalších akcií za 10$ sa podarilo vytvoriť základný kapitál v hodnote 3,5 milióna $.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]