Lev, šatník a čarodejnica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lev, šatník a čarodejnica (orig. The Lion, the Witch and the Wardrobe) je fantasy román od C. S. Lewisa, chronologicky druhá (no podľa poradia vydávaných kníh prvá) a najznámejšia kniha zo série Kroniky Narnie.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Štyri deti, Peter, Susan, Edmund a Lucy Pevensiovci sú evakuované z Londýna počas 2.svetovej vojny a usídlené u starého profesora vo veľkom vidieckom sídle.

Deti preskúmavajú okolie a Lucy, najmladšia z detí, vlezie náhodou do šatníka a zistí, že vedie k snehom pokrytej krajine. Tu stretáva fauna Tumnusa, ktorý jej povie, že táto krajina sa volá Narnia a riadi sa pravidlami bezcitnej Bielej Čarodejnice, ktorá dohliada na to aby bola v Narnii stále zima.

Lucy sa vracia späť cez šatník do reálneho sveta a snaží sa o svojom dobrodružstve v Narnii povedať svojím súrodencom. Oni jej však neveria. O pár týždňov zase vstúpi cez šatník do Narnie spolu s Edmundom. Lucy sa mu však stratí a on namiesto toho stretáva Čarodejnicu, ktorá ho zláka sladkosťami a sľúbi mu silu a moc. Presvedčí ho aby sa pokúsil priviesť ostatné deti na jej zámok.

Keď Čarodejnica odíde, príde Lucy a obaja sa potom vracajú späť cez šatník. Edmund pred ostatnými neprizná, že Narnia je skutočná. Nakoniec situácia počas jednej hry zavedie všetky štyri deti do úkrytu v šatníku, kde sa čoskoro ocitajú v Narnii. Zisťujú, že Tumnus bol zajatý. Deti ukrýva pár hovoriacich bobrov pomenovaných primerane k svojmu vzhľadu ako Pán Bobor a Pani Bobrová.

Bobry prečítajú staré proroctvo, ktoré tvrdí, že keď dvaja synovia Adama a dve dcéry Evy obsadia štyri tróny v hrade Cair Paravel, moc Čarodejnice sa stratí. Bobry povedia pravdu skutočnému kráľovi Narnie - vznešenému levovi Aslanovi - ktorý bol dlhé roky nezvestný, ale teraz je zase „v pohybe“. Edmund medzitým dosiahne zámok Čarodejnice. Ona ho vezme so sebou aby mohla chytiť aj ostatné deti. Avšak jej sila zlyhá a roztopí vlákno jej veľkých saní. Ostatné deti dôjdu k Aslanovi a kajúcny sa Edmund je zachránený krátko pred tým ako sa ho Čarodejnica chystá zabiť.

Výmenou za prímerie požaduje Čarodejnica aby sa Edmund vrátil k nej, pretože prastaré právo jej dáva vlastníctvo nad každým zradcom. Aslan vedomý toho práva ponúkne sám seba výmenou za Edmunda a Čarodejnica s tým súhlasí. Aslan sa stáva jej obeťou, avšak vracia sa späť živý, pretože prastará mágia tvrdí, že ak namiesto vinníka podstúpi obetu nevinný, kamenný stôl praskne a aj samotná smrť ustúpi. Počas záverečného boja je Čarodejnica porazená a zabitá.

Deti sa stávajú kráľmi a kráľovnami a trávia v Narnii veľa rokov. Keď sa už ako dospelí nechtiac vracajú do nášho sveta, zisťujú že sú znova tými malými deťmi, ktorými boli predtým ako vstúpili do Narnie.