Loferer Steinberge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Loferer Steinberge
pohorie
Loferer Steinberge z obce St. Ulrich am Pillersee
Štát Rakúsko Rakúsko
Krajina Salzbursko
Časť Steinberge
Povodie Saalach
Najvyšší bod Grosses Ochsenhorn
 - výška 2 513 m n. m.
Geologické zloženie vápenec
Wikimedia Commons: Loferer Steinberge
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Loferer Steinberge je pohorie ležiace na severe Rakúska v spolkovej krajine Salzbursko. Horopisne sa radí do väčšej skupiny pohoria Steinberge. Najvyšší vrch je Grosses Ochsenhorn (2 513 m).

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Geomorfologický celok Steinberge sa delí na pohoria Loferer Steinberge a Leoganger Steinberge. Loferské kamenné hory sú od svojho vyššieho suseda Leogangských kamenných hôr oddelené sedlom Römer Sattel (1 194 m) a údolím potoka Römerbach. Na severe vymedzuje hranicu masívu dolina Strubtal, tiahnuca sa pozdĺž potokov Haselbach a Loferbach tečúcich tu v smere spojenia miest Lofer – Waidring. Údolie oddeľuje Loferer Steinberge od Chiemgauer Alpen. Dlhé údolie Saalachu oddeľuje horstvo od Berchtesgadener Alpen. Západ územia je ohraničený jazerom Pillersee.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Loferer Steinberge dominujú tri vrcholy (Ochsenhorn, Hinterhorn, Reifhorn), ktoré vytvárajú charakteristickú kulisu predovšetkým mestu Lofer. Prevyšujú tamojšie údolie o takmer 2 kilometre. Úpätie hôr je zelené, plné lúk a pasienkov. Vrchy z neho ostro vystupujú skalnatými stenami. Medzi nimi sa nachádza akási krasová planina a vyprahnuté vápencové polia. Pohorie tvorí hlavný hrebeň pretínajúci všetky najvyššie vrcholy, ktorý sa tiahne v smere východ – severozápad. Na sever je potom vystrčená jedna rázsocha s dominantným vrcholom Breithorn (2 413 m) k juhu vysiela pohoria ďalší bočný hrebeň k vrcholu Geislhörner 2 291 m. V uzlovom bode Groses Hinterhorn (2 504 m) sa hlavný hrebeň delí do písmena "Y" a už samostatná západna vetva pokračuje ostrým cimburím vrchov Groses Rothorn (2 409 m) a Ulrichshorn (2 155 m).

Vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

St. Ulrich am Pillersee

Loferer Steinberge poskytuje návštevníkom rad možností. Jednak to sú odvážne vedené zaistené cesty Nackter Hund (Groses Hinterhorn) a Nurracher Hohenweg (obiažnosť II. UIAA, rázsocha vrcholov Groses Rothorn a Ulrichshorn) a druhou možnosťou je prechod masívu pod skalnými stenami. Turistom a horolezcom slúži v celom masíve iba jedna chata Schmidt-Zabierow Hütte (1 960 m) a bivakovacia búda na ceste Schärdinger Steig. Pod západnými svahmi hôr leží horské jazero Pillersee (835 m).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Loferer Steinberge na českej Wikipédii.