Mélanie Laurentová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mélanie Laurentová
Celé menoMélanie Laurent
Narodenie 21. február 1983 (41 rokov)
Paríž, Francúzsko
Povolanieherečka, speváčka, režisérka, klaviristka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželJulien Boisselier (2005 - 2009)
Deti1

Mélanie Laurent (* 21. február 1983, Paríž, Francúzsko) je francúzska herečka, speváčka, režisérka a klaviristka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Laurentová sa narodila v Paríži vo Francúzsku, ako dcéra baleríny a dabingového herca. Je židovského vierovyznania a má predkov z Poľska.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej herecká kariéra sa rozbehla krátko po tom, ako ju Gérard Depardieu obsadil do jeho filmu s názvom Most medzi dvoma brehmi. Prelomová filmová rola prišla až v roku 2006, vo filme Nerobte si starosti, som v poriadku. Za svoj herecký výkon získala niekoľko filmových ocenení.

V roku 2009 sa objavila po boku hercov ako Brad Pitt, Christopher Waltz a Diane Kruger vo filme Nehanební bastardi. Film režíroval Quentin Tarantino a bol prvou skúsenosťou Laurentovej s Hollywoodskym filmom. Jej herecký výkon v Spojených štátoch získal značný úspech o rok neskôr vyšiel film Začiatky, kde sa tiež objavila po boku amerických hercov ako Ewan McGregor či Christopher Plummer. V rovnakom roku sa predstavila aj v úlohe sestry Červeného kríža za čias druhej svetovej vojny, vo filme Záťah.

V roku 2011 sa podieľala aj na réžii filmu Les Adoptés, ktorý bol zároveň jej režisérskym debutom. V roku 2013 prijala jednu z úloh vo filme Nočný vlak do Lisabonu. V rovnakom roku sa objavila v americkom filme Nepriateľ, po boku Jakea Gyllenhaala a Isebelli Rosselini. O rok neskôr stvárnila jednu z úloh vo filme Aloft, po boku Jennifer Connelly a Cilliana Murphyho.

V roku 2015 hrala vo francúzskom filme Boomerang. O rok neskôr sa podieľala na réžii dokumentárneho filmu Zajtrašok, v ktorom aj stvárnila jednu z hlavných postáv. V roku 2017 si zahrala po boku herca Guillaumea Caneta, vo filme Môj syn.

V máji 2021 mal premiéru film Kyslík, v ktorom stvárnila hlavnú úlohu. V decembri 2021 mal premiéru film The Nightingale., v hlavnej úlohe s herečkami Elle a Dakotou Fanning,

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej manželom v rokoch 20052009 bol francúzsky herec Julien Boisselier. V roku 2013 sa jej narodil syn, Léo, ktorého má so svojim druhým manželom. Jeho meno odmieta prezradiť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mélanie Laurent na anglickej Wikipédii.