Magio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Magio je služba digitálnej televízie IPTV poskytovaná spoločnosťou Slovak Telekom pod obchodnou značkou Telekom na území Slovenska.

Funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Digitálna televízia Magio obsahuje

  • službu retransmisie televíznych kanálov obsiahnutých v balíčkoch podľa výberu užívateľa
  • funkciu obraz v obraze (PiP) umožňujúcu na niekoľko sekúnd zobraziť obrazovku inej televíznej stanice než je tá práve sledovaná v spodnej časti obrazu vrátane popisu televízneho programu vysielaného na danej stanici. Obraz v obraze sa automaticky po niekoľkých sekundách automaticky deaktivuje.
  • službu elektronického programového sprievodcu - EPG - obsahujúcu program televíznych staníc na nasledujúcich 14 dní
  • službu domáca videopožičovňa (Video on demand) umožňujúcu za stanovený poplatok sprístupniť užívateľovi vybraný video titul
  • možnosť nahrávať televízne vysielanie na pevný disk v set-top boxe, pokiaľ má užívateľ set-top box s pevným diskom. Nahrávky uložené na pevný disk nie je možné presúvať na iné digitálne médium (ako napr. CD-ROM, DVD a pod.) kvôli ochrane autorských práv. Nie je možné nahrávať obsah z videopožičovne.
    Nahrávanie je možné spustiť
    • manuálne
    • naplánovať na automatické spustenie a zastavenie podľa časových údajov o vysielanom programe v elektronickom programovom sprievodcovi
    • spustiť diaľkovo pomocou služby Magio GO, ktorá je voľne prístupná na internete a zákazníkom služby Magio po zaregistrovaní umožňuje diaľkovo upravovať existujúce aj plánované nahrávky na svojom set-top boxe, sledovať až 50 TV staníc so službou Magio GO Premium, sledovať archív vybraných TV staníc až 7 dní dozadu a aj možnosť nadstaviť upozornenie na začiatok programu.
  • funkcia zastavenie a pretočenie sledovaného programu je prístupná užívateľom so set-top boxom s pevným diskom. Funkcia umožňuje kedykoľvek pozastaviť sledovaný program a neskôr pokračovať v jeho sledovaní. Rovnako je možné sledovaný program pretočiť späť o niekoľko sekúnd až po rádovo desiatky minút. Dĺžka možného pretočenia závisí od doby počas ktorej bol program sledovaný, nakoľko sledované vysielanie sa ukladá do medzipamäte v maximálnej dĺžke 90 minút. Táto pamäť sa vymaže vždy po prepnutí na iný TV kanál.
  • službu Obľúbené kanály, kde má každý zákazník možnosť uložiť si jeho obľúbené kanály a zobraziť v EPG zoznam všetkých TV kanálov alebo iba zoznam jeho obľúbených kanálov.
  • službu Magio portál dostupnú priamo z menu STB, kde sú zverejnené aktuálne informácie o počasí, tipy z domácej videopožičovne, TV tipy, recepty a aj spravodajstvo zo zdrojov Topky.sk a Športky.sk.

K digitálnej televízii Magio je možné objednať si službu prístupu na internet s rýchlosťou 2048 / 256 kbps (download / upload), prípadne so zvýšeným uploadom 512 kbps. Okrem štandardnej služby Magio poskytovanej na DSL infraštruktúre, Telekom (predtým T-Com) začal koncom roka 2008 poskytovať digitálnu televíziu a internet Magio aj na novo vybudovanej optickej infraštruktúre pod názvom Magio Comfort. Výhodou služieb typu Comfort je vysoká rýchlosť internetu (až do 80 Mbit/s) a zároveň možnosť sledovania/nahrávania televízie na viacerých STB súčasne (k dispozícii sú 4 streamy, dva SD a dva HD). Magio Comfort má momentálne pomerne malé pokrytie, neustále sa však pracuje na jeho rozširovaní.

Magio Router[upraviť | upraviť zdroj]

K službe Magio Telekom dodáva smerovač Draytek Vigor 2700VGST s modifikovaným „HAG“ firmwarom (smerovač je majetkom Telekomu). Správa smerovača je možná len cez obmedzený používateľský režim, v ktorom chýba množstvo rozšírených funkcii. V máji 2009 vydali Broli a Teecker návod spolu s modifikovaným konfiguračným súborom ktorý umožňuje správu smerovača v administrátorskom režime.

Televízne stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Užívateľ služby má možnosť zvoliť si ktoré z balíčkov má záujem sledovať. Základný balíček je automaticky obsiahnutý. Okrem televíznych staníc je možné v rámci základného balíčku počúvať niekoľko slovenských rozhlasových staníc (napr. Slovenský rozhlas, Fun radio, Rádio Expres a iné).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Triple Play

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]