Maria Pitillo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maria Pitillo
Celé menoMaria Pitillo
Narodenie 8. január 1966 (58 rokov)
Elmira, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1986 – 2008
ManželDavid R Fortney (od 2002)
Deti1

Maria Pitillo (* 8. január 1966, Elmira, New York, USA), je bývalá americká herečka, známa z filmov ako Diablica (1989), Chaplin (1992), Takí normálni zabijaci (1994), Godzilla (1998) a z televízneho seriálu Providence (1999 - 2002).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Pitillová sa narodila meste v Elmira, v štáte New York a vyrastal v meste Mahwah v štáte New Jersey. Jej rodičia sa rozviedli a s otcom a dvomi sestrami, sa Pitillová presťahovala do Mahwah v New Jersey. Je talianskeho a írskeho pôvodu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Pitillová pracovala ako predavačka v obchodnom dome, keď ju priateľ pozval na konkurz do televíznej reklamy. Jej prvou prácou bola reklama pre Pepto Bismol. Následná komerčná práca zahŕňala okrem iného reklamu pre Bank of Boston, York Peppermint Pattie, Kentucky Fried Chicken a Chic Jeans. Na jeseň roku 1987 bola Pitillová obsadený do televízneho seriálu stanice ABC, Ryan's Hope, kde hrala až do ukončenia seriálu v roku 1989.

Herectvo považovala za serióznu voľbu kariéry až po natáčaní filmu Chaplin, v roku 1992. Spoločne s hercami ako Tate Donovan, Jon Cryer a Catherine Lloyd Burns, bola Pitillová v roku 1995 stálou súčasťou televízneho seriálu Partners. Herecký výkon Pitillovej, Donovana a Cryera bol pozitívne ocenení televíznymi kritikmi, ale televízny seriál nemal veľkú sledovanosť u divákov a preto bol zrušený v roku 1996.

V roku 1997 mala nahradiť herečku Parker Posey, vo filme s názvom Nearly Yours, ale spoločnosť DreamWorks a televízna stanica NBC, sa nedokázali dohodnúť a tak sa projekt neuskutočnil. O rok neskôr, sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu Godzilla, kde stvárnila rolu Audrey Timmonds. Film a aj herecký výkon Pitillovej, bol pozitívne prijatý fanúšikmi a aj filmovými kritikmi. Pitillová spoločne s hercami ako Jean Reno a Matthew Broderick podpísala zmluvu, pre tri diely filmu Godzilla. O rok neskôr, sa mala natáčať druhá časť a očakávala sa aj tretia časť, ale kým sa začalo natáčanie, právo na natáčanie vypršalo a druhý a tretí diel sa tak nikdy neuskutočnil.

V rokoch 2001 a 2002 stvárnila rolu Tiny Calcater, v televíznom seriály Providence. O rok neskôr, hosťovala v jednej epizóde televízneho seriálu Priatelia. Neskôr sa príležitostne objavovala v televíznych produkciách, až pokým svoju hereckú kariéru nezastavila v roku 2008.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Pitillová je vydatá a od roku 2002 žije v meste Ross v Kalifornii a má jedno dieťa.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maria Pitillo na anglickej Wikipédii.