Mary Lincolnová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mary Lincolnová
Mary Lincolnová
Mary Lincolnová, podpis
17. prvá dáma USA
V úrade
4. marec 1861 – 15. apríl 1865
Predchodca Harriet Laneová Eliza Johnsonová Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoMary Ann Todd
Narodenie13. december 1818
Lexington, Kentucky, USA
Úmrtie16. júl 1882 (63 rokov)
Springfield, Illinois, USA
Alma materWard Academy
Vierovyznaniepresbyteriánska cirkev
Rodina
Manžel
DetiRobert Todd
Edward Baker
William Wallace
Thomas
Odkazy
Spolupracuj na CommonsMary Lincolnová
(multimediálne súbory)

Mary Ann Toddová Lincolnová (* 13. december 1818, Lexington, Kentucky, USA – † 16. júl 1882, Springfield, Illinois) bola manželka 16. Prezidenta USA Abrahama Lincolna a prvá dáma USA od roku 1861 do 15. apríla 1865.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bola dcérou senátora Roberta Smitha Todda a Elizy Parker Toddovej, ktorá zomrela v roku 1825. Robert Todd sa znovu oženil, ale jeho deti z prvého manželstva nemali dobrý vzťah s macochou Elizabeth Humphreyovou. Mary dostala na vtedajšie časy veľmi dobré vzdelania (Ward Academy), potom sa zdržiavala v rodinnom internáte Mentelleovych.

Pochádzala zo zámožnej rodiny. Ako dvadsaťročná sa odsťahovala do Springfieldu, kde žila aj jej sestra Elizabeth. Tá ju zoznámila s mladým právnikom Abrahamom Lincolnom, s ktorým sa neskôr 4. novembra 1842 vzali. V manželstve ale často dochádzalo k hádkam, čo zrejme spôsobili odlišné charaktery manželov.

Prvá dáma[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1861 sa stal Lincoln prezidentom a Mary urobila veľký kus práce v Bielom dome, ktorý bol značne zanedbaný. Počas vojny Severu proti Juhu navštevovala vojenské nemocnice. Mala odpor voči otrokárstvu, snažila sa pomáhať Afroameričanom. V hlavnom meste nebola príliš populárna, svoj zlý psychický stav si liečila nákupnými horúčkami, do Bieleho domu údajne posielala nadsadené faktúry, aby tak kamuflovala svoje premrštené nákupy.[1]

Po vražde manžela[upraviť | upraviť zdroj]

Po vražde svojho manžela v apríli 1865 veľmi trpela a potrebovala peniaze, dokonca žiadala Kongres o vyplatenie Lincolnovho platu po zvyšok funkčného obdobia. Jej finančná kríza došla tak ďaleko, že rozpredávala svoje šatstvo.

Smrť manžela a synov, Williama a Thomasa, viedli k zhoršenému jej zdravotnému stavu a začiatkom depresie. V roku 1868 odišla do Európy a liečila sa okrem iného aj v Mariánskych Lázních. Roku 1870 Kongres vyhovel jej finančným nárokom a odsúhlasil rentu 3 000 dolárov ročne, ktorá sa dovtedy udeľovala iba príbuzným padlých vo vojnách. Lincolnová argumentovala, že jej muž ako vrchný veliteľ ozbrojených síl tiež padol vo vojne. Z tejto renty sa stala tradícia, kedy bývalé prvé dámy dostávajú rentu po svojich zosnulých manželoch – prezidentoch.

Posledné roky jej života boli sprevádzané zlým zdravím a usporadúvaním seáns pre spojenie s mŕtvymi synmi. V roku 1879 utrpela ťažké zranenie miechy po páde z lanového rebríka. Pri návrate do USA v roku 1880 spadla na schodoch parníka a utrpela ďalšie vážne zranenia. To spôsoboval zrejme sivý zákal, ktoré jej značne zhoršoval zrak.

Syn Robert ju v túžbe po majetku dal vyhlásiť za nesvojprávnu a umiestnil ju do psychiatrickej liečebne, odkiaľ ju odviezla jej sestra.

Zomrela v Springfielde 16. júla 1882 vo veku 63 rokov na mozgovú mŕtvicu. Bola pochovaná vnútri Lincolnovej krypty na cintoríne v Springfielde.

Deti[upraviť | upraviť zdroj]

S manželom Abrahámom Lincolnom mali štyroch synov:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GASSERT, Philipp. První dámy Ameriky. Praha : Nakladatelství BRÁNA, 2001. ISBN 80-7243-133-1. Kapitola Prezidentova manželka v občanské válce, s. 59 – 572.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mary Toddová Lincolnová na českej Wikipédii.