Misty Picture

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Misty Picture

Misty Picture bol test vykonaný 14. mája 1987 Obrannou jadrovou agentúrou Spojených štátov (teraz súčasťou Agentúry na znižovanie hrozieb obrany), ktorá zahŕňala detonáciu niekoľkých tisíc ton konvenčných výbušnín na simuláciu výbuchu malej jadrovej bomby.

Zo správy o teste:

Misty Picture bol štvrtým testom zo série rozsiahlych testov s vysokou výbušnosťou (HE) MISTY CASTLE sponzorovaných Obrannou jadrovou agentúrou (DNA). Test sa uskutočnil 14. mája 1987. Výbušnina pozostávala zo 4685 ton zmesi dusičnanu amónneho a vykurovacieho oleja (ANFO) naloženej hromadne do pologule zo sklenených vlákien s priemerom 13 metrov. To zodpovedá 3900 tonám TNT. Detonácia tejto nálože vytvorila výbuch a pohyb zeme, ktoré používali mnohé agentúry na testovanie rôznych systémov a zariadení v simulovanom jadrovom prostredí. Výsledný pretlak z detonácie simuloval približný ekvivalent výbuchu 8 kilotonového jadrového zariadenia.

Cieľ[upraviť | upraviť zdroj]

Konštrukcia sklolaminátovej kupoly, ktorá bola potom naplnená výbušninami pre test Misty Picture

Z úvodu k správe o teste:

Misty Picture bol sponzorovaný Obrannou jadrovou agentúrou (DNA) s Poľným velením. DNA (FCDNA) je poverená vykonaním udalosti. Primárnym cieľom testu je poskytnúť vzduchové a pozemné šokové prostredie pre experimenty sponzorované DoD. Tieto experimenty sú určené na určenie reakcie taktických a strategických zbraňových systémov, komunikačných zariadení, vozidiel a iných štruktúr na simulované jadrové prostredie. Sekundárnym cieľom je poskytnúť tepelné prostredie pre špecifické experimenty. Tretím cieľom je poskytnúť simulované prostredie jadrového prekurzora na podporu programu Air Force Hardened Mobile Launcher (HML).

Podrobnejší popis neskôr v správe:

Misty Picture bude podujatie s vysokou výbušnosťou (HE) navrhnuté tak, aby poskytlo výbuchové, tepelné a šokové prostredie pre ministerstvo obrany (DOD), vládnym agentúram USA a zahraničným vládam sponzorujúcim cieľové experimenty. Pre vybrané experimenty je sedem zdrojov tepelného žiarenia (TRS) umiestnených v rôznych vzdialenostiach od Ground Zero (GZ), aby sa zlepšilo prostredie výbuchu a šoku poskytnutím tepelného žiarenia. TRS bude pracovať tesne pred detonáciou výbušnej nálože. Uskutočnenie je v súčasnosti naplánovaná na 14. mája 1987. Misty Picture odpáli 4 880 ton vykurovacieho oleja s dusičnanom amónnym (ANFO) umiestneného na úrovni zeme. Ciele testu sú:

  1. Zaznamenanie prostredia výbuchov a šokov.
  2. Zaznamenanie poškodenia zbraní, prístreškov a systémov.
  3. Zaznamenanie synergických efektov výbuchového a tepelného prostredia.
  4. Zväčšenie databázy efektov zbraní.

Okrem vyššie spomenutých cieľov budú štyri rakety Talos / Terrier a 20 rakiet Viper vypálené do oblaku prachu vytvoreného detonáciou Misty Picture v časovom období T+1 minúta až T+3 minúty. Nákladom rakiet sú balistické návratové vozidlá, ktoré sa testujú na účinky erózie prachom na ich povrchy a trajektórie. Rakety sú vzorkovače na definovanie prostredia, ktorému boli návratové vozidlá vystavené.

Popis udalosti[upraviť | upraviť zdroj]

Test bol vykonaný na Permanent High Explosive Test Site (PHETS) vo White Sands Missile Range (WSMR), približne 32 km južne od hranice Northern Range. Ground Zero (GZ) bolo približne 150 m juho-juhovýchodne od GZ použitého na veľmi podobnú udalosť v júni 1985 menom Minor Scale.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Misty Picture na anglickej Wikipédii.