Mitchell Miller

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mitchell Miller

Štátna príslušnosť USA USA
Narodenie 20. december 2001 (22 rokov),
Sylvania, Ohio, USA
Pozícia obrana
Streľba pravá ruka
Výška a váha 180 cm, 86 kg
Tím Ak Bars Kazaň
Bývalé tímy MHk 32 Liptovský Mikuláš
NHL draft 111. celkovo, 2020

Arizona Coyotes (výber anulovaný)

Aktívna činnosť 2023 – súčasnosť

Mitchell Miller (* 20. december 2001, Sylvania, Ohio, USA) je americký hokejový obranca, ktorý nastupuje za Ak Bars Kazaň v KHL.[1] V roku 2020 Millera draftovalo mužstvo Arizona Coyotes do NHL, ale klub sa naňho zriekol práv, keď na verejnosť presiakla informácia, že dlhodobo brutálne šikanoval mentálne zaostalého spolužiaka.[2][3][4]

Hráčska kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od sezóny 2018/19 pôsobil Mitchel Miller v americkej hokejovej lige určenej pre juniorov. Okrem toho si zahral za americkú reprezentáciu na turnaji Hlinka-Gretzky. V nasledujúcom ročníku prestúpil do tímu Tri-City Storm v rámci tej istej ligovej súťaže. Miller patril medzi najlepších obrancov súťaže, získal štipendium na Univerzite v Severnej Dakote, známej svojím úspešným hokejovým programom, a skauti NHL predikovali, že na drafte by mohol prísť na rad v prvom alebo druhom kole.[5]

V tej dobe už výkonní riaditelia klubov NHL vedeli o tvrdej fyzickej a psychickej šikane, ktorou Miller trápil svojho spolužiaka, a väčšina z nich vylúčila možnosť draftovania perspektívneho obrancu. Miller sa napokon prepadol do štvrtého kola, v ktorom si ho zvolila Arizona Coyotes, pre ktorú to bol prvý výber na tom drafte.[6] Za tento ťah sa na klub strhla lavína kritiky zo strany verejnosti i hokejových činiteľov, a už o tri týždne neskôr sa vedenie klubu rozhodlo zriecť práv na Millera. V tom istom období Millera vyškrtla zo súpisky aj Univerzita v Severnej Dakote, za ktorú nestihol odohrať jediný zápas.

Mitchell Miller skončil bez klubu a napokon vynechal celú sezónu 2020/21. Hokejovú kariéru obnovil v ročníku 2021/22, vrátil sa do tímu Tri-City Storm. Napriek ročnej odmlke na ľade dominoval. Hoci hrával na poste obrancu, tak sa stal najlepším strelcom súťaže a celkovo zapísal 83 bodov v 60 zápasoch a dokazoval, že stredoškolskú ligu už dávno herne prerástol.

Výborné výkony opätovne prilákali pozornosť klubov NHL a v novembri 2022 sa Miller dohodol na vstupnom kontrakte s Bostonom Bruins.[7][8] Za toto rozhodnutie sa na funkcionárov klubu spustila ostrá kritika od hokejových priaznivcov, s angažovaním Millera nesúhlasili ani klubové opory Patrice Bergeron a Brad Marchand, a komisár NHL Gary Bettman sa vyjadril, že Boston Bruins nekonzultoval tento ťah s ligovým vedením. Bettman zároveň vyhlásil Millera za nespôsobilého hrať v NHL.[9]

Boston Bruins spretrhal kontrakt s hráčom už na tretí deň po jeho podpise. Mitchell Miller zostal opäť bez klubu a po druhý raz bol nútený vynechať kompletnú sezónu.[10]

V auguste 2023 sa dohodol na ročnom kontrakte s MHk Liptovský Mikuláš, účastníkom najvyššej hokejovej súťaže na Slovensku.[11] Prechod do seniorského hokeja Millerovi vyšiel, v treťom kole proti Nitre sa mu podarilo zapísať päť asistencií.[12]

Šikana[upraviť | upraviť zdroj]

Po dobu niekoľkých rokov Mitchell Miller šikanoval Isaiaha Meyera-Crothersa, mentálneho zaostalého spolužiaka afro-amerického pôvodu. Miller častoval Meyera-Crothersa rasistickými pomenovaniami a posielal ho na plantáže zbierať bavlnu.[13] Od slovných útokov postupne prešlo aj k fyzickému napádaniu, bezpečnostné kamery zachytili Millera, ako bezbranného spolužiaka udieral päsťami a kopal doňho.[14] Ďalej Miller spoločne s kumpánmi namáčal cukríky v pisoári a nútili Meyera-Crothersa k ich konzumácii. Za svoje činy skončil vtedy štrnásťročný Miller pred súdom.

Sudca zhodnotil, že Miller nevykazoval žiadne známky ľútosti a na celom incidente ho mrzelo iba toľko, že mu pošramotil reputáciu. Toto hodnotenie Miller iba potvrdil svojím počínaním pred blížiacim sa draftom 2020. Mladý hokejista manažérom všetkých klubov NHL rozoslal list, v ktorom sa za svoje skutky kajal, a prosil o druhú šancu. Avšak samotnému Meyerovi-Crothersovi sa do dnešného dňa nikdy neospravedlnil.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Skandalspelaren klar för KHL-klubb [online]. Hockeysverige, [cit. 2023-11-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Mitchell Miller signs with HK 32 Liptovský Mikuláš of Slovakia’s Extraliga [online]. Daily Faceoff, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. STAFF, The Athletic. Former Coyotes pick Mitchell Miller signs in Slovakia [online]. The Athletic, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Nútil spolužiaka jesť omočený cukrík. Boston oľutoval, že podpísal tyrana [online]. sportnet.sme.sk, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.
  5. UND recruit Mitchell Miller: 'They have unfinished business and I want to come and contribute to that' [online]. Grand Forks Herald, 2020-05-11, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Report: Former USHL standout and NHL draft pick Mitchell Miller, Bruins severed ties in February [online]. The Rink Live, 2023-07-24, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. V detstve šikanoval spolužiaka: Boston podpísal zmluvu s kontroverzným mužom [online]. Športky.sk, 2022-11-05, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.
  8. Bruins sign renounced Coyotes draft pick Mitchell Miller to entry-level deal [online]. www.sportsnet.ca, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  9. Bettman: Mitchell Miller nie je spôsobilý hrať NHL | NHL.com/sk [online]. www.nhl.com, 2023-10-01, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.
  10. Sága je u konce. Bruins s problémovým Millerem rozvázali smlouvu [online]. NHL.cz, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.
  11. Extraligistu posilnia traja hráči zo zámoria, kontroverzný Američan stál pred súdom [online]. sportnet.sme.sk, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.
  12. Hral by v NHL a zarábal obrovské peniaze. Teraz dal päť bodov za Liptovský Mikuláš [online]. sportnet.sme.sk, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.
  13. ROMERO, Craig Harris and Jose M.. Arizona Coyotes top draft pick was convicted for bullying Black teen with disabilities [online]. The Arizona Republic, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. Sylvania teen admits to bullying [online]. The Blade, [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]