Národná botanická záhrada Izraela

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vstupná brána
Botanik Alexander Eig vysádza v záhrade prvý strom - 1931

Národná botanická záhrada Izraela (angl. celým názvom: The Botanical Garden for the Native Plants of Israel in memory of Montague Lamport, hebr. הגן הבוטני לצמחי ארץ ישראל ע"ש מונטג'יו למפורט‎) sa nachádza v severnej časti kampusu Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme na vrchu Skopus.

Záhrada bola založená v roku 1931 profesorom Ottom Wartburgom, vedúcim katedry botaniky na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, a botanikom doktorom Alexandrom Eiglom. Išlo o prvú botanickú záhradu na území Izraela i na celom Prednom Východe. Po roku 1948 bol vrch Skopus od Izraela izolovaný a záhrada nasledujúcich 19 rokov pustla. V roku 1967 prevzal Izrael opäť kontrolu nad celým kampusom, avšak k výraznému zlepšeniu situácie v záhrade nedošlo. Až v roku 1980 boli podniknuté prvé kroky na obnovenie pôvodnej funkcie záhrady. V roku 1988 bola záhrada slávnostne znovuotvorená a od tej doby slúži ako vedecké a vyučovacie centrum i ako miesto na relaxáciu.

Súčasťou Národnej botanickej záhrady Izraela je tiež archeologický park, v ktorého komplexe sa nachádza niekoľko židovských pohrebných jaskýň z obdobia Druhého chrámu. Jednou z týchto jaskýň je známa Nikanorova hrobka. Táto jaskyňa je mimo iného miestom posledného odpočinku dvoch sionistických aktivistov: Leona Pinskera a Menachema Usiškina.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Národní botanická zahrada (Izrael) na českej Wikipédii.