Negroidná rasa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Príslušník kmeňa Masajov v Keni

Negroidná rasa (synonymá pozri nižšie) je ľudská rasa, ktorej príslušníci sa vyznačujú tmavou kožou, kučeravými vlasmi, širokým nosom, hrubými perami. Vyskytuje sa najmä v Afrike a Austrálii. V užšom zmysle nezahŕňa Austráliu a okolie (t.j. australoidnú rasu) a potom sa označuje ako negr(o)idná rasa/negr(o)idi/čierna rasa/ekvatoriálna rasa/rovníková rasa v užšom zmysle alebo africká rasa.

Synonymá[upraviť | upraviť zdroj]

K iným názvom patria: negridná rasa, negroidi, negridi, čierna rasa, ekvatoriálna rasa, rovníková rasa, negro-australoidná rasa, melanodermi, ullotrichovia[1]; neodborne (najmä pre africkú časť) černosi, zastarano muríni, pejoratívne (len pre africkú časť) negri; v USA aj Afroameričania; slovo rasa možno nahradiť slovom plemeno.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tmavá pigmentácia sa nachádza takmer na celom povrchu tela s výnimkou napríklad dlaní. Je spôsobená zvýšeným obsahom melanínu v koži. Negroidi žijú predovšetkým v subsaharskej Afrike, ďalej sú to domorodí obyvatelia Austrálie, Oceánie a Novej Guiney. Vzhľadom na to, že v minulosti boli černosi často využívaní ako otroci, tvoria dnes významnú menšinu aj v iných štátoch, napríklad v USA, kde sú oficiálne nazývaní Afroameričania.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. melanodermi. In: Pyramída. s. 3099-3100.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.