Normand Léveillé

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Normand Léveillé

Štátna príslušnosť Kanada Kanada
Narodenie 10. január 1963 (61 rokov),
Montreal, Quebec, Kanada
Pozícia ľavé krídlo
Streľba ľavá ruka
Výška a váha 178 cm, 79 kg
Tím Boston Bruins
NHL draft 14. miesto, 1981
Aktívna činnosť 1981 – 1982

Normand Léveillé (* 10. január 1963, Montreal, Quebec, Kanada) je bývalý kanadský hokejový útočník, ktorý nastupoval v tíme Boston Bruins v National Hockey League. Léveillé bol považovaný za jedného z najväčších hokejových talentov svojej doby, ale už v devätnástich rokoch bol nútený ukončiť hokejovú kariéru, keď sa mu priamo počas zápasu vyduli mozgové cievy a dočasne stratil schopnosť chodiť.[1]

Hokejová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Chicoutimi Saguenéens (1979 - 1981)[upraviť | upraviť zdroj]

Léveillé sa pripojil k juniorskému tímu Chicoutimi Sagueneéns hrajúcom v QMJHL na jeseň 1979, keď mal 16 rokov. V prvej sezóne zaznamenal 36 bodov v 60 zápasoch, z ktorých 24 tvorili góly. V play-off pridal ďalších desať bodov v dvanástich stretnutiach, ale Chicoutimi vypadlo v druhom kole proti neskoršiemu víťazovi súťaže Cornwallu Royals.

V nasledujúcom ročníku zaznamenal Léveillé razantné zlepšenie. V 72 stretnutiach základnej časti získal povesť ostrostrelca, keď nastrieľal hneď 55 gólov, ku ktorým pridal 46 asistencií na zisk 101 bodov. Vo vyraďovacej časti zastával rovnako podstatnú úlohu. V dvanástich dueloch zaknihoval hneď 26 bodov, ale Chicoutimi sa opäť nedostalo cez druhé kolo.

Po fantastickej sezóne bol Léveillé vymenovaný do druhého All-star tímu ligy. V drafte NHL naňho zase ukázal Boston Bruins už v prvom kole.

Boston Bruins (1981 - 1982)[upraviť | upraviť zdroj]

Léveillé si vybojoval miesto na súpiske NHL okamžite, ako osemnásťročný začal pravidelne nastupovať za Boston Bruins. V sezóne 1981-82 stihol odohrať 66 stretnutí, v ktorých zapísal 33 bodov. Podarený vstup zaznamenal aj do ročníka 1982-83, v prvých ôsmich zápasoch pozbieral deväť bodov za tri góly a šesť asistencií. V priebehu deviateho zápasu základnej časti, ktorý Bruins hrali vo Vancouveri proti Canucks, sa však začal sťažovať na závrat a pichanie v ramene. Počas ošetrenia pred štartom druhej tretiny stratil vedomie.

Léveillé bol okamžite prevezený do najbližšej nemocnice, kde mu doktori diagnostikovali mozgovú aneuryzmu.[2] Nasledujúce tri týždne strávil v kóme a nebolo vôbec isté, či prežije. Hoc sa neskôr zotavil a opäť naučil chodiť, k hokeju sa už nikdy nemohol vrátiť.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Normand Léveillé at eliteprospects.com [online]. www.eliteprospects.com, [cit. 2022-12-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. The Montreal Gazette - Vyhľadávanie v archíve Správ Google [online]. news.google.com, [cit. 2022-12-15]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]