Pľuzgiernik lekársky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pľuzgiernik lekársky
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Lytta vesicatoria
(Linnaeus, 1758)
Synonymá
španielska muška, kantarida, kantarída
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Pľuzgiernik lekársky (názvy používané mimo taxonómie: španielska muška, kantarida, kantarída; lat. Lytta vesicatoria, Cantharis vesicatoria, Meloë vesicatoria[1]) je jedovatý chrobák patriaci do čeľade májkovitých.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa v teplejších oblastiach. U nás sa objavuje v prvej polovici júna. Dospelé jedince sa hromadne vyskytujú na listnatých stromoch, najmä na jaseňoch, na ktorých požierajú listy. Samice kladú vajíčka do blízkosti hniezd samotárskych včiel (otvor v zemi). Vyliahnuté larvy vylezú na kvitnúcu rastlinu a čakajú na príchod včely. Pomocou troch pazúrikov sa prichytia na včelu, ktorá ich zanesie do hniezda. Tam sa larvy pľuzgiernika živia včelími larvami a zásobami včelích potravín.[2]

Veľkosť a vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Celé telo aj s končatinami a tykadlami má kovovo-zelené. Hlavu má riedko ochlpenú a krovky lysé. Tykadlá sú článkované. Dosahuje dĺžku 12 – 21 mm. Už na diaľku sa prezrádza charakteristickým zápachom – „myšinou“.

Jedovatosť[upraviť | upraviť zdroj]

Telo chrobáka obsahuje prudký jed kantaridín, ktorý nebezpečne pôsobí na obličky. Jedovatá látka bola odhadnutá na približne 0,2 – 0,7 mg na chrobáka. Jed produkujú hlavne samce. Chrobák taktiež vylučuje jedovaté činidlo, ktoré vylučuje z kĺbov ako mliečnu kvapalinu. Kontakt s touto tekutinou spôsobuje vznik pľuzgierov.

Z chrobáka sa vyrábajú tri druhy drog. Najznámejšia je droga tvorená usušeným telom chrobáka, nazývaná kantarida, kantaridy, španielska muška či španielske mušky. Obsahuje okrem iného vyššie uvedený kantaridín a v minulosti sa používala aj ako známe afrodiziakum – pozri španielska muška.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pozri zdroje uvedené v článku španielska muška.
  2. BRTEK, Ľubomír; KORBEL, Ladislav. Veľká kniha živočíchov: hmyz, ryby, obojživelníky, plazy, vtáky, cicavce. Ilustrácie Jindřich Krejča. 3. vyd. [s.l.] : Príroda, 1997. ISBN 9788007009905.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]