Paraganglióm

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Paraganglióm alebo tumor glomus caroticum je vzácny neuroendokrinný nádor, ktorý vyrastá z paraganglionického tkaniva, nachádzajúceho sa pozdĺž chrbtice od bázy lebky až po panvové dno. Viac ako 80% týchto nádorov vyrastá z drene nadobličky. 2 až 4% sa nachádzajú v oblasti krku, kde je najčastejším miestom glomus caroticum. Najvyšší výskyt je vo vekovej kategórii 50-60 rokov. Je 4-krát častejší u žien.

Paraganglióm sa podobá feochromocytómu a približne 5% nádorov je hormonálne aktívnych - vylučuje noradrenalín, zriedkavejšie dopamín. Môže sa vyskytovať v 20% i mnohopočetne, najmä v prípadoch dedičných ochorení ako MEN a syndrómoch postihnutia neuroektodermu. Veľká väčšina paragangliómov je benígnych (nezhubných), malígne zvrhnutie sa popisuje v 2 až 10% prípadov.

Nádor v oblasti krku sa pri fyzikálnom vyšetrení javí ako tuhá nebolestivá masa pod uhlom sánky, ktorá je pohyblivá do strán, ale nie v kranio-kaudálnom smere.

Zobrazovacia diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Typický CT obraz má charakter ostro ohraničenej, oválnej, expanzívne sa chovajúcej a hypervaskularizovanej nádorovej expanzie v mieste vetvenia a.carotis communis na a.carotis interna a a.carotis externa. Tieto tepny nebývajú zúžené ani infiltrované.

Diferenciálna diagnóza[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Radiology Review Manual, 5. vydanie. Wolfgang Dahnert. Lippincott Williams and Wilkins. 2003. str. 353, 387-388.
  • Neuroimaging: Clinical and Physical Principles. Zimmerman, Gibby, a Carmody. Springer-Verlag. 2000. str.893-894.
  • Teta Minnie