Pištoľová hviezda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pištoľová hviezda (Revolverová hviezda), bola považovaná za najjasnejšiu hviezdu v Galaxii, pričom je približne 1,7 miliónovkrát jasnejšia ako Slnko a približne 100-krát hmotnejšia. Hviezda uvoľní za 20 sekúnd toľko energie ako Slnko za celý rok. Je vzdialená približne 30 000 svetelných rokov od Slnka.

Táto veľmi masívna a žiarivá hviezda je typickým príkladom toho, ako vzdialenosť hviezd a hustota medzihviezdneho prostredia veľmi skresľuje ich jasnosť. Jej svietivosť je asi tretinová v porovnaní s Eta Carinae, ale aj tak patrí medzi najžiarivejšie hviezdy v našej Galaxii. Je taká jasná, že keby nebolo prachových mračien v rovine Galaxie, videli by sme ju voľným okom ako hviezdu 4. magnitúdy. Pritom je od nás taká vzdialená, že bežné hviezdy by sme voľným okom v takej vzdialenosti už nerozoznávali. Nachádza sa len o niečo menej ako 100 svetelných rokov od jadra Galaxie.

Jej povrchová teplota je odhadovaná na 14 až 21 tisíc °C. Hviezdy s takou veľkou hmotnosťou však už nie sú stabilné, lebo v ich vnútre je obrovský tlak žiarenia. Hubblov vesmírny ďalekohľad ju pozoroval v infračervenom žiarení. Hviezda je obklopená emisnou hmlovinou v tvare pištole, podľa ktorej dostala hmlovina aj hviezda názov. Hmlovina vznikla pred asi 5 000 rokmi pri explózii hviezdy. Bola to najväčšia známa hviezdna explózia. Hmota, ktorá bola pri explózii vyvrhnutá, dosahuje niekoľko slnečných hmotností. Hmlovina sa doteraz rozpína a v súčasnosti má priemer asi 4 ly.

Pištoľová hviezda aj jej hmlovina sú súčasťou veľmi mladej hviezdokopy nazývanej Pätica (Quintuplet). Hviezdokopa nemá viac ako 4 milióny rokov. Infračervená snímka z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu zaznamenala v hviezdokope asi 10 000 hviezd, pričom najmasívnejšie z nich sa blížia k svojmu zániku. Pôsobením gravitácie galaktického jadra sa táto hviezdokopa rýchlo rozpadá.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAUCHOVÁ, Jana. Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Redakcia Eduard Koči; ilustrácie Peter Zimnikoval; Beata Zimnikovalová, Michal Mojžiš, Tibor Krátky. prvé vyd. Hurbanovo : Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, 2023. 592 s. ISBN 978-80-89998-357. Kapitola Strelec, s. 263 – 264.

Externé odkazy (v angličtine)[upraviť | upraviť zdroj]