Portál:Česko/Odporúčaný článok/41

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hotel a televízna veža na vrchu Ještěd je veža v tvare rotačného hyperboloidu, ktorá je jedným zo symbolov libereckého kraja. Stavba bola dokončená v roku 1968 podľa návrhu architekta Karla Hubáčka, ktorý bol za toto dielo ocenený Perretovou cenou Medzinárodnej únie architektov. Dňa 29. septembra 2005 bola budova uznesením vlády ČR č. 422/2005 zaradená medzi národné kultúrne pamiatky Českej republiky.

Po skaze predchádzajúceho horského hotela (31. januára 1963) a neskôr aj bývalej Rohanovej chaty sa rozhodlo postaviť na vrchole Ještědu dvojicu nových stavieb - jednu ako hotel a druhú ako televízny vysielač. Víťazom architektonickej súťaže sa však stal návrh na postavenie jednej stavby, slúžiacej pre obidva účely. Tento projekt vypracoval liberecký SIAL: Karel Hubáček (architektúra), Zdeněk Patrman (statika) a Otakar Binar (interiér).

Základný kameň novej stavby bol položený 30. júla 1966, výstavbu realizovali Pozemné stavby (stavbyvedúci boli Oto Friml a Jaroslav Zapadlík). Počas nej tiež zrekonštruovaná aj lanová dráha z Horného Hanychova a vybudovaná horská chata Ještědka v sedle Čierneho vrchu.