Portál:Šport/Odporúčaný článok/34 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Neymar da Silva Santos Júnior, skrátene Neymar (* 5. február 1992, Mogi das Cruzes, Brazília), je brazílsky futbalista. Hral ako útočník v brazílskom ligovom klube Santos FC. V súčasnosti je hráčom katalánskeho klubu FC Barcelona, s ktorým uzavrel zmluvu v roku 2013. Je taktiež súčasťou brazílskeho národného tímu. Neymar je považovaný za jedného z najtalentovanejších futbalistov nielen v Brazílii, ale aj vo svete. Vyniká rýchlosťou a svojou futbalovou technikou. Kvôli jeho štýlu hry je prirovnávaný k hráčom svetového formátu, ako sú Lionel Messi, Maradona alebo Pelé, ktorý ho dokonca označil za najlepšieho hráča na svete.

Futbal začal hrať od piatich rokov za Santos FC, s ktorým podpísal ako sedemnásťročný profesionálnu zmluvu. Fanúšikovia si ho okamžite obľúbili, kvôli jeho dravosti, technike a futbalovej zručnosti. Neymar debutoval za Santos ako sedemnásťročný 7. marca 2009. Svoj prvý gól zaznamenal 14. marca proti Mogi Mirim. Gól, ktorý strelil Neymar do siete Palmeirasu o mesiac na to zabezpečil Santosu postup do semifinále. Vo svojej prvej sezóne si pripísal 14 gólov v 48 zápasoch. V roku 2010 ako osemnásťročný zaznamenal viacero úspechov. Okrem toho, že sa stal najlepším strelcom a hráčom brazílskej ligy sa dostal aj do nominácie národného mužstva. Tréner Mano Menezes o ňom povedal, že o pár rokov sa stane najrešpektovanejším hráčom celého sveta. 5. februára 2012 strelil svoj stý gól čím sa dostal do povedomia širšej verejnosti, a o Neymara sa začala vážne zaujímať FC Barcelona a Real Madrid. Hoci mal so Santosom zmluvu do roku 2014, klub mu dovolil prestup už na začiatku roku 2013. Dvadsaťdvaročný útočník si vybral katalánsky tím a 26. mája odišiel do španielskeho veľkoklubu.

Na olympiáde v Rio de Janeiro v roku 2016 priviedol reprezentáciu Brazílie ako kapitán mužstva k historickému prvému zisku zlatých olympijských medailí.