Portál:Film/Film týždňa/11 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Votrelci sú pokračovaním klasického filmu Votrelec. Tentoraz ide o akčný film režiséra Jamesa Camerona. Filmová sága pokračuje filmami Votrelec 3 (Alien 3, 1992) a Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997).

Po desaťročiach sa Ellen Ripley vracia na planétu, kde sa po prvý raz stretla s votrelcom. Tentoraz ich sú tu desiatky a Ellen musí bojovať nielen o svoj život.

Dej[upraviť zdroj]

Ellen Ripley šťastne unikla mimozemskej oblude, votrelcovi, a vracia sa na Zem. Neriadený záchranný modul sa však odkloní od trasy a keď sa Ellen zobudí na základni nad Zemou, šokovane sa dozvedá, že od jej odchodu uplynulo 57 rokov a jej dcéra vyrástla, zostarla a zomrela. Jej rozprávaniu o mimozemských vraždiacich parazitoch navyše nikto neverí. Zdesená astronautka sa dozvedá, že na planéte LV 426 medzitým ľudia vybudovali kolóniu a pretvárajú ju na obývateľnú planétu. Ellen kvôli „pochybným dôvodom“, pre ktoré zničila loď Nostromo aj s nákladom, príde o prácu a strašia ju nočné mory.

Z mizérie ju vytrhne až návšteva Cartera Burkea, zástupcu spoločnosti Weyland Yutani, ktorá vlastnila Nostromo a prevádzkuje aj základňu na LV 426. Kolónia sa totiž náhle odmlčala a na planétu sa tak chystá vojenský výsadok, preveriť situáciu. Spoločnosť potichu berie do úvahy aj možnosť, že Ellenino rozprávanie je pravda a kolóniu napadli votrelci. Preto Weyland Yutani chce, aby Ripley išla s nimi ako poradkyňa pre votrelčie záležitosti. Ellen, i keď neochotne, súhlasí.