Portál:Film/Film týždňa/15

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dustin Hoffman, predstaviteľ Raymonda

Rain Man je americký film režiséra Barryho Levinsona z roku 1988. Autormi scenára sú Barry Morrow a Ronald Bass. V hlavných úlohách vystupujú Tom Cruise (ako Charlie Babbitt) a Dustin Hoffman (ako Raymond).

Dej filmu začína smrťou Charlieho otca, s ktorým sa už dávno odcudzili. Príde mu na pohreb do Ohia a zisťuje, že otec mu zanechal zo svojho veľkého dedičstva iba svoje auto. Zistí že má autistického brata, ktorému jeho otec odkázal trojmiliónové dedičstvo. Rozhodne sa ísť do ústavu v domnení, že od svojho brata získa aspoň nejakú časť dedičstva a tak ho zoberie na výlet naprieč Amerikou. Problémy začínajú už vo chvíli keď sa snažia nastúpiť do lietadla, pretože Raymond nechce cestovať lietadlom a tak musia ísť autom. Počas ich cesty sa Charlie naučí ako vychádzať s Raymondovým svojráznym chovaním a začne sa o brata starať. Postupne v sebe nachádza stratený cit a zisťuje, že peniaze nie sú najdôležitejšia vec v živote.

Film získal v roku 1988 štyroch Oscarov vrátane ocenenia za najlepší film. Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe si odniesol Dustin Hoffman za stvárnenie postavy Raymonda, Oskara za najlepšiu réžiu získal Barry Levinson a Oskara za najlepší originálny scenár Barry Morrow a Ronald Bass.