Portál:Film/Film týždňa/5 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dexter je americký dramatický seriál, založený na novele Darkly Dreaming Dexter od Jeffa Lindsaya a adaptovaný pre televíziu scenáristom Jamesom Manosom, Jr., víťazom Emmy. Seriál Dexter mal premiéru na kábelovej stanici Showtime 1. októbra 2006.

V seriáli hraje Michael C. Hall postavu Dextera Morgana, sériového vraha z Miami, ktorý pracuje pre policajné oddelenie Miami Metro ako forenzný špecialista na krv.

Prehľad dejovej línie[upraviť zdroj]

Prvá séria[upraviť zdroj]

Potom, čo sa stal sirotkom vo veku troch rokov a zažil traumatizujúcu udalosť bol Dexter (Michael C. Hall) adoptovaný policajným dôstojníkom v Miami, Harrym Morganom, ktorý v ňom rozpoznal jeho sociopatické tendencie a naučil ho viesť jeho vášeň pre zabíjanie "konštruktívnym" smerom: vraždením iba nenapraviteľných kriminálnikov (ako zabijakov z rôznych gangov a sériových vrahov nevinných ľudí), ktorým sa podarilo vyhnúť justičnému systému. Aby uspokojil svoj záujem o krv a zahladil svoje vlastné zločiny, pracuje Dexter ako forenzný analytik pre krv na policajnom oddelení v Miami. Aj keď jeho túžba po krvi neustupuje (niekedy je sprevádzaná pocitom prázdnoty) je Dexter vďaka inštrukciám od jeho adoptívneho otca Harryho schopný predstierať normálne emócie a udržať si svoje vystupovanie na verejnosti ako normálny, spoločensky založený človek. Je obľúbený väčšinou svojich kolegov (s výnimkou seržanta Jamesa Doakesa), svojou priateľkou Ritou a jej deťmi.