Portál:Hudba/Odporúčaný článok/20 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Johnny Cash (* 16. február 1932, Kingsland, Arkansas – † 12. september 2003, Nashville, Tennessee) bol jedným z najznámejších amerických country spevákov a skladateľov.

V jeho ranej tvorbe bol v popredí osud chudobného vidieckeho obyvateľstva. Legendárne boli jeho koncerty vo väzniciach v šesťdesiatych rokoch. S veľkým uznaním, najmä mimo country kruhov, prijala hudobná kritika a obecenstvo jeho posledné štúdiové albumy, sú zaradované k alternatívnému country. Bol známy pod označením "The man in black" (Muž v čiernom). Každý koncert otváral so slovami: "Hello, I'm Johnny Cash."

Pri narodení dostal meno J. R. Cash, až na vojne sa J-čko zmenilo na John. Bol synom chudobného farmára bavlny, už ako päťročný spoznal ťažkú poľnú prácu. Skoro sa naučil hrať na gitare a legenda vraví, že bol prvým človekom na západe, ktorý sa dozvedel o smrti Stalina, lebo ako vojak odpočúval vzdušný priestor v nemeckom Landsbergu na Lechu. Jeho kariéra sa začala v roku 1955 spolu s takými velikánmi Rock'n'Rollu ako Carl Perkins, Jerry Lee Lewis a Elvis Presley u Sun Records. V roku 1965 stál pre pašovanie drog pred súdom. Amphetaminové tablety preniesol ilegálne z Mexiks do USA. Po prvom nevydarenom manželstve s Vivian Liberto si v roku 1967 zobral speváčku June Carter z rodiny Carterovcov. Postupne sa stupňovali jeho drogové problémy (tabletová a Amphetaminová závislosť).