Portál:Hudba/Odporúčaný článok/41 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Uriah Heep je britská hardrocková skupina, ktorá vznikla v roku 1969.

Hudba skupiny sa vyznačuje vrstvením vokálov a pompéznosťou.

Skupinu „stvorili“ Gery Bron, šéf vydavateľstva Philips Vertigo, gitarista Mick Box, spevák David Byron a hráč na klávesové nástroje Ken Hensley.

Hovorí sa, že Gery Bron chcel vytvoriť skupinu, ktorá by bola niečo ako The Beach Boys heavy metalu“, t. j. skupinu ktorá by mala melodické skladby, charakteristické, harmonické vokály, ale aby jej hudba bola žánrovo pestrejšia, aby zahrňovala progresívny rock, hard rock, heavy metal, džez a príležitostne aj country.

Aj keď bola skupina Uriah Heep populárna Spojenom kráľovstve, kontinentálnej Európe, nedokázala sa výraznejšie presadiť na americkom trhu. Výnimkou boli tri skladby: Easy Livin z albumu Demons and Wizards (1972), Sweet Loraine z albumu The Magician’s Birthday (1972) a Stealin z albumu Sweet Freedom (1973).

Ako o svojej hudobnej inšpirácii o nej hovoria priekopníci novej vlny britského heavy metalu Iron Maiden ako aj Queen.

Výpravný album Live z roku 1973 mapujúci svetové turné Uriah Heep patrí s albumom Made in Japan od Deep Purple k tomu najlepšiemu, čo bolo v prvej polovici sedemdesiatych rokov v hard rocku naživo nahrané.

História skupiny[upraviť zdroj]

Spice[upraviť zdroj]

Mick Box rád hrával (okrem futbalu) na gitare. Mal poloprofesionálnu skupinu, ktorá sa volala The Stalkers. Hrávali na príležitostných akciách vo Walthamstow. Keď túto skupinu opustil spevák, ich vtedajší bubeník Roger Penlington, navrhol, že by mohli vyskúšať jeho bratranca Davida Garricka. Mick bol s Davidom natoľko spokojný, že sa rozhodol skúsiť profesionálnu dráhu. Založili spolu skupinu, ktorá mala názov Spice. David si zmenil priezvisko na Byron. Cez inzerát v hudobnom časopise skupina zohnala bubeníka Alexa Napiera. Basový gitarista Paul Newton prišiel do Spice zo skupiny The Gods.