Portál:Hudba/Odporúčaný článok/45 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Doors je legendárna americká rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1965 z Los Angeles, založená v roku 1966, preslávená tým, že vyniesla hudbu undergroundu z podzemia na výslnie. Ide o umelecky výnimočnú a jednu z historicky najvýznamnejších formácií rockovej hudby, ktorá svojou produkciou ovplyvnila mnoho umelcov v ďalšej histórii tejto hudobnej sféry.

História skupiny[upraviť zdroj]

Stretnutie Jima Morrisona s Rayeom Manzarekeom v roku 1965 sa stalo základom pre vznik súboru, ktorého meno bolo inšpirované esejou o drogách s názvom Dvere vnímania (The Door Of Perception) od Aldousa Huxleyho. Toho zas inšpiroval výrok Williama Blakea:

Keď sa dvere vnímania otvoria dokorán, človek uvidí veci v pravej podobe: nekonečné.

Debutové album nesúce prostý názov The Doors, vyšlo v januári roku 1967. Dodnes sa zdá byť najobjavnejším a umelecky najpresvedčivejšou platňou skupiny. Morrisonov sugestívny a charizmatický spev spolu s psychedelickou existenciálnou poéziou textov, strieborný a oduševnený zvuk Manzarekových klávesov a jazzovo nápaditá kresba gitarových rifov Rob Kriegera okamžite zasiahla a ovplyvnila celú generáciu poslucháčov rockovej hudby a nemožno spochybniť aj istý vplyv na najrôznejšie hnutia, prelievajúce sa z amerického kontinentu na európsky.

Štýl a zvuk skupiny bol od začiatku úplne originálny, vyžaroval podivuhodnú duševnú silu a schopnosť preniknúť hlbšie pod povrch vecí. Svojou omamnou vôňou unášal dušu mladého poslucháča do nevšedných krajín. Ďalšie albumy Strange Days a Waiting For The Sun iba potvrdili vyzretosť a jedinečnosť ich hudby.

Problémy nastali vo chvíli, keď Jim Morrison prepadol alkoholu a neskôr tiež drogám. Výsledkom bolo nepodarené album The Soft Parade vydané v roku 1969. Nasledujúci titul Morrison Hotel renomé kapely napravil iba málo, ale predsa len znovu ucítili svoju šancu. Morrisonovi sa podarilo vymaniť sa z područia drog a v roku 1971 sa skupina opäť prebila na vrchol. Vydala vynikajúci album L.A.Woman, ktorý sa stal legendou trvalými skvostami, medzi ktorými vyniká skladba Riders On The Storm.