The Doors

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kapela počas vystúpenia, 1968.
Kapela počas vystúpenia, 1968.
Základné informácie
Pôvod  Los Angeles, Kalifornia, USA
Žáner(-re) psychedelický rock, blues rock, hard rock
Pôsobenie 1965 – 1973
Vydavateľstvá Elektra
Webstránka The Doors.com
Členovia skupiny
Robby Krieger
Jim Morrison
Ray Manzarek
John Densmore

The Doors bola legendárna americká rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1965 v Los Angeles, preslávená tým, že vyniesla hudbu undergroundu z podzemia na výslnie. Ide o umelecky výnimočnú a jednu z historicky najvýznamnejších formácií rockovej hudby, ktorá svojou produkciou ovplyvnila mnoho umelcov v ďalšej histórii tejto hudobnej sféry.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pre vznik skupiny sa stalo základom stretnutie Jima Morrisona s Rayom Manzarekom v roku 1965. Názov Doors bol inšpirovaný esejou o drogách s názvom Dvere vnímania (The Door Of Perception) od Aldousa Huxleyho. Toho inšpiroval výrok Williama Blakea:[chýba zdroj]

„Keď sa dvere vnímania otvoria dokorán, človek uvidí veci v pravej podobe: nekonečné.“

Debutový album nesúci prostý názov The Doors, vyšiel v januári roku 1967. Dodnes je považovaný za najobjavnejší a umelecky najpresvedčivejší. Morrisonov sugestívny a charizmatický spev spolu s psychedelickou existenciálnou poéziou textov, oduševnený zvuk Manzarekových klávesov a jazzovo nápaditá kresba gitarových riffov Robbyho Kriegera okamžite zasiahla a ovplyvnila celú generáciu poslucháčov rockovej hudby a nemožno spochybniť aj istý vplyv na najrôznejšie hnutia, prelievajúce sa z amerického kontinentu na európsky.

Štýl a zvuk skupiny bol od začiatku úplne originálny. Ďalšie albumy Strange Days a Waiting For The Sun iba potvrdili vyzretosť a jedinečnosť ich hudby.

Problémy v skupine nastali potom, čo Jim Morrison prepadol alkoholu a neskôr tiež drogám. Výsledkom bol neúspešný album The Soft Parade vydaný v roku 1969. Nasledujúci titul Morrison Hotel renomé kapely napravil iba málo, ale predsa len znovu zacítili svoju šancu. Morrisonovi sa podarilo vymaniť z drogovej závislosti a v roku 1971 sa skupina opäť dostala na vrchol. Vydala vynikajúci album L.A.Woman, so skladbami, medzi ktorými vyniká najmä „Riders On The Storm“.

Po tomto úspechu sa unavený Morrison uchýlil do Paríža, kde sa sústredil na písanie poézie. Tu však náhle 3. júla 1971 vo svojom byte umiera. Jeho smrť zostáva dosiaľ nevyjasnená, oficiálne bol ako príčina označený infarkt myokardu.[chýba zdroj] Zvyšní členovia ešte stihli nahrať dva nie príliš úspešné albumy a potom sa rozpadli. Ray Manzarek vydal niekoľko sólových projektov, aby sa neskôr rozhodol pre producentskú dráhu, v ktorej pôsobil až do svojej smrti.

Vplyv The Doors[upraviť | upraviť zdroj]

The Doors boli jednou z najvýznamnejších amerických skupín 60.rokov a inšpirovali mnoho rockových umelcov: od Iggyho Popa v šesťdesiatych, cez Joy Division v sedemdesiatych až po Young Gods v osemdesiatych rokoch.

Diela o The Doors[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému The Doors

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. COHEN, Jonathan. N.Y.: billboard.com, 18.12.2008, [cit. 2010-10-12]. Dostupné online. (anglicky)