Portál:Hudba/Odporúčaný článok/5 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dead Can Dance je hudobná formácia, ktorú tvorí duo Lisa Gerrard a Brendan Perry. Vznikla v Melbourne v roku 1981, existovala do roku 1998 – vtedy došlo k dočasnému rozchodu. Znovuoživenie skupiny prišlo v roku 2005, keď bolo zrealizované ich spoločné turné v Európe a v USA.

Hudobný štýl[upraviť zdroj]

Zaradiť Dead Can Dance k nejakému hudobnému žánru je veľmi ťažké, ak je to vôbec možné, ich štýl je mimoriadne osobitý. Ich skoršia tvorba sa zvykne charakterizovať ako “postpunk”/”gothic rock”. Po vydaní albumu Within the Realm of a Dying Sun si ich tvorba berie za inšpiráciu historické hudobné formy z celého sveta. Lisa Gerrard spieva tzv. glosolália, (používa vokály v starých, zaniknutých jazykoch), čo ich tvorbe dáva veľmi osobitý charakter.

Inšpirácie k názvu zoskupenia[upraviť zdroj]

Názov ”Dead Can Dance” je mätúci. Hoci táto kapela je populárna v gothickej subkultúre, názov znamená posunutie života smerom k niečomu, čo je dlho nepoužívané, eventuálne mŕtve. Nástroje, ktoré používajú sú veľmi staré, zabudnuté pre väčšinu hudobníkov. Iná možnosť vysvetlenia názvu je idea oživenia neživého, ako povedal Brendan Perry: Obrázok na albume (t. j. na prvom albume s názvom Dead Can Dance), rituálna maska z Novej Guinei sa pokúša vizuálne interpretovať pojem ”Dead Can Dance.” Maska, hoci niekedy žijúca časť stromu, je mŕtva a predsa cez umenie svojho tvorcu bola naplnená životnou silou svojho tvorcu. Pochopiť, prečo sme si vybrali tento názov, myšlienka transformácie nepredstaviteľného na predstaviteľné… Myšlienka procesu vzťahujúcemu sa k životu zo smrti a smrti zo života. Veľa ľudí nepochopilo základnú symboliku a domnievalo sa, že musíme byť ”morbídni gothici”.