Portál:Politika/Odporúčaný článok/31 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Atómová bomba je v širšom zmysle akákoľvek výbušná jadrová zbraň bez vlastného pohonu, alebo v užšom zmysle (a častejšie) len netermonukleárna výbušná jadrová zbraň (čiže jadrový atómový roznecovač). Tento článok je o druhom význame, prvý význam je opísaný pod Jadrové zbrane.

Stanica Urakami v auguste 1945

Zloženie[upraviť zdroj]

Skladá sa z dvoch alebo viacerých spočiatku od seba oddelených kusov čistého štiepneho materiálu (uránu 235 alebo plutónia 239) v podkritickom množstve. Pomocou vyvolanej explózie (pomocou zvyšných častí bomby nazývaných "konvenčná trhavina" a "zariadenie na vyvolanie jadrovej nálože") sa tieto kusy spoja do jedného celku, čím sa dosiahne nadkritické množstvo a lavínovitou reakciou sa vyvolá atómový výbuch.

Reťazová reakcia spôsobí v priebehu 5. 10-6 sekúnd atómovú detonáciu pri teplote 50 miliónov kelvinov a pretlaku 1 milión barov. V prípade 20 kt-ovej bomby dosiahne ohnivá guľa po 1 sekunde svoj maximálny priemer 500 m, potom asi 10 s ostane nezmená, až sa napokon v dôsledku ochladenia zmenší.

Atómová bomba bola prvýkrát prakticky použitá 6. augusta 1945, keď americký bombardér Enola Gay zvrhol atómovú bombu na japonské mesto Hirošima.