Potvrdzovanie dôsledku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Potvrdzovanie dôsledku (angl. affirming the consequent) je formálna logická chyba, ku ktorej dochádza pri zdôvodňovaní nasledujúcim spôsobom:

  1. Ak P, potom Q.
  2. Q.
  3. Z toho vyplýva, P.

Takto použitý argument je nesprávny. Záver môže byť chybný aj keď tvrdenia 1. a 2. sú pravdivé. O P sa netvrdilo, že je jedinou postačujúcou podmienkou pre Q, iné faktory môžu tiež spôsobovať Q (a teda P nemusí byť pravdivé). Názov potvrdzovanie dôsledku je odvodený z premisy Q, ktorá akože potvrdzuje predpoklad podmienkovej premisy.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

1. Teória T predpovedá pozorovanie O
2. O je pozorované
Chybný záver: Teória T je pravdivá.

Pozorovanie O môže byť v skutočnosti spôsobované aj inými fenoménmi ako tými predkladanými teóriou O. Rôzne teórie môžu predkladať rôzne vysvetlenia daného pozorovania. To, že nejaká teória dokáže opísať pozorovanie, ešte nemusí znamenať, že pozorovanie javu predpokladaného teóriou dokazuje správnosť danej teórie. Demonštrovaním tejto logickej chyby je napríklad:

1. Vždy keď zjem celú pizzu, cítim sa veľmi najedený.
2. Teraz sa cítim veľmi najedený.
Chybný záver: Práve som zjedol celú pizzu.

V skutočnosti sa môžem cítiť najedený aj vďaka mnohým iným dôvodom: mohol som zjesť mnoho čohosi iného, vypil som veľa tekutiny, som pod vplyvom psychotrópnych látok, ...