Prílivová elektráreň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prílivová elektráreň Annapolis Royal v Novom Škótsku (Kanada)

Prílivová elektráreň je vodná elektráreň, ktorá pre roztočenie turbín využíva periodické opakovanie prílivu a odlivu mora a tým kinetickú energiu rotácie Zeme; de facto nepatrne spomaľuje otáčanie Zeme. Prílivové elektrárne zároveň môžu fungovať aj ako prečerpávacie elektrárne.

V súčasnej dobe nie sú prílivové elektrárne masovo využívané. Vďaka súčasnému (2012) rozmachu obnoviteľných zdrojov energie sa dá očakávať ich rozvoj, ich celkový prínos však zostane veľmi malý, pretože existuje len obmedzený počet miest, kde ich je možné stavať. Ich výhodou je, že príliv a odliv sú lepšie predpovedateľné ako napr. správanie vetra alebo svit slnka; na druhej strane sa produkcia ich energie nedá regulovať.

Fungujúce elektrárne[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá prílivová elektráreň bola postavená v roku 1913 v Anglicku v grófstve Cheshire, ktorá niesla meno Dee Hydro Station. Prvá významná prílivová elektráreň bola spustená v roku 1966 vo Francúzsku na rieke Rance v oblasti Bretónska. V súčasnej dobe ju prevádzkuje Électricité de France, má špičkový výkon 240 MW a skladá sa z 24 turbín.

Stavba prílivových elektrární je možná len v niektorých vhodných oblastiach, kde je vysoký rozdiel medzi prílivom a odlivom. Príkladom je funkčná priehrada pri ústí rieky Rance vo Francúzsku. V súčasnosti sa u ich stavby poukazuje aj na značné ekologické dopady na okolie, pretože zabraňujú prirodzenému vodnému prúdeniu a transportu horninových častí, ďalej znemožňujú migráciu biosféry a vytýkajú sa im aj negatívne estetické dopady na krajinu.

Projekty[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti existoval ambiciózny projekt v Sovietskom zväze na prehradenie úžiny medzi polostrovom Kola a kontinentálnou Áziou, kde mali byť postavené dve prílivové elektrárne. Tento projekt nebol realizovaný.

V súčasnej dobe existuje niekoľko rozpracovaných projektov na stavbu rozsiahlych prílivových elektrární, predovšetkým v Južnej Kórei a ďalej napríklad v indickom štáte Gudžarát a na ďalších miestach. Jedným z oblastí, ktoré sa o energiu prílivu zaujímajú, je aj Škótsko. Podľa rozhodnutia škótskej vlády z marca 2011 má byť prvá elektráreň s výkonom 10 MW dodávanom 10 turbínami postavených na morskom dne vzniknúť v susedstve ostrova Islay. O stavbe obrovskej vodnej elektrárne pri ústí rieky Severn sa diskutuje aj v Británii (Severn Barrage). Podobnými projektami sa intenzívne zaoberajú aj v Kanade a USA.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Přílivová elektrárna na českej Wikipédii.