Preglejka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výroba preglejky
Fínska brezová preglejka hrubá 15 mm

Preglejka je pevný stavebný materiál vyrobený z viacerých vrstiev drevenej dyhy. Jej kvalitu udáva počet vrstiev, lepidlo ktorým je zlepená a kvalita dyhy.

Preglejku väčšinou tvorí nepárny počet vrstiev dyhy a na zväčšenie pevnosti materiálu sa jednotlivé vrstvy lepia tak, aby boli vlákna použitého dreva kolmé na predošlú vrstvu. Niektoré spevnené preglejky môžu obsahovať aj kovovú vrstvu a jednotlivé vrstvy dyhy môžu byť rôzne hrubé. Pri výrobe nábytku sú používané dyhy z listnatých aj ihličnatých stromov a vrstvy, použité vo vnútri materiálu sú často z mäkších drevín.

Preglejka je oproti prírodnému drevu rozmerovo a tvarovo stálejšia. Môže byť spracovávaná bežnými nástrojmi na opracovanie dreva. Priemyselne sú vyrábané predovšetkým veľké dosky preglejky s rozmermi okolo 1,2 m × 2,4 m. Pri výrobe nábytku sú potom používané ako výplne alebo plášte rámov, zadné plochy skríň alebo dno zásuviek. Tvarované preglejky môžu slúžiť ako súčasti kresiel alebo sedadlá stoličiek. V minulosti sa používala preglejka aj ako náhrada za kvalitnú drevenú surovinu napr. pri výrobe lietadiel, napr. britský de Havilland Mosquito.

Preglejka typu multiplex, zvyčajne 13-vrstvová, lisovaná pod vyšším tlakom ako bežné preglejky, sa používa na výrobu profesionálnych reproduktorových skeletov. Najmenej kvalitné preglejky, kde sa nekladie dôraz ani na vzhľad (trhliny, chyby štruktúry dreva, hrče) sa používajú ako formy na betón na stavbách.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Preglejka