Program Fobos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kresba sondy Fobos

Program Fobos (po rusky Программа Фобос, v západných prameňoch prepisované ako Phobos) je označenie série dvoch automatických planetárnych sond určených na prieskum planéty Mars a jej mesiaca Fobos, po ktorom bol celý program pomenovaný.

Sondy boli vypustené z kozmodrómu Bajkonur v júli 1988 a mali doraziť k svojmu cieľu koncom januára 1989. V dôsledku chyby operátora bola na sondu Fobos 1 ešte počas letu medziplanetárnym priestorom v auguste 1988 vyslaná chybná povelová sekvencia, ktorá spôsobila, že sa úplne vypol riadiaci systém sondy a pozemné riadiace stredisko s ňou stratilo spojenie, ktoré sa už nepodarilo obnoviť. Druhá sonda, Fobos 2, bola 29. januára 1989 úspešne navedená na obežnú dráhu okolo Marsu. Počas ďalšieho letu sonda skúmala z obežnej dráhy povrch a atmosféru planéty a postupne sa približovala k mesiacu Fobos, ale ešte pred jeho dosiahnutím bolo s ňou tiež stratené spojenie.

Hlavnými úlohami týchto sond bolo:

Na projekte Fobos sa podieľalo množstvo zahraničných vedeckých inštitúcií, vrátane česko-slovenských.

Pokračovateľom programu bola sonda Fobos Grunt (Фобос-Грунт), ktorá mala na mesiaci Fobos pristáť, odobrať vzorky pôdy z jeho povrchu a dopraviť ich na analýzu späť na Zem. Po štarte v roku 2011 sa však sonde nepodarilo opustiť parkovaciu dráhu okolo Zeme a začiatkom ďalšieho roka zanikla v zemskej atmosfére.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]