Projekt Fórum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sídlo na Štefánikove 33 v Bratislave

Súradnice: 48°09′11″S 17°06′23″V / 48,15311°S 17,106319°V / 48.15311; 17.106319

Projekt Fórum je nezisková organizácia, ktorá vznikla na jar 2006 v Bratislave. Občianske združenie bolo založené s cieľom podpory vzdelávania, šírenia kultúry a vytvárania priestoru pre diskusiu a polemický dialóg.

Hlavnou aktivitou tejto organizácie je projekt Salon [1]. Ide o internetový portál, ktorý prináša aktuálny prehľad najzaujímavejších textov, ktoré vychádzajú v najvýznamnejších printových a internetových periodikách sveta. Portál sa osobitne zameriava na strednú Európu. Doposiaľ bolo na portáli citovaných alebo preložených asi 200 autorov, ktorých profily sú k dispozícii na webovej stránke. Medzi najfrekventovanejších svetových autorov patria napríklad Jurij Andruchovyč, Timothy Garton Ash, Péter Esterházy, Slavenka Drakulić, Václav Havel, Bernard-Henri Lévy, Andrzej Stasiuk, Umberto Eco, Viktor Jerofejev, zo Slovenska napríklad Michal Hvorecký, Rudolf Chmel, alebo Martin M. Šimečka.

Projekt kladie dôraz nie na množstvo textov, ale na ich kvalitný výber. Krátke anotácie, ktoré prináša v slovenčine a na svojej anglickej stránke v angličtine, poskytujú čitateľovi zhustenú informáciu o každom z jednotlivých textov. Príslušný odkaz potom zavedie priamo do novín, či časopisu, v ktorých článok pôvodne vyšiel, takže sa, pokiaľ je prístupný na internete, okamžite dostane k jeho originálu. Niektoré vybrané texty uvádza v plnom znení v slovenčine, respektíve angličtine. Medzi odkazovanými svetovými médiami sú napríklad Newsweek, The New Yorker, The Economist, Frankfurter Rundschau, Libération a ďalšie. Zo slovenských napríklad denník SME, či týždenníky Žurnál alebo .týždeň.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]